Изписаха папа Франциск от болницата: "Не съм се уплашил, все още съм жив"

Той бе лекуван от бронхит

Папа Франциск

Папа Франциск

Папа Франциск напусна болницата "Джемели", където бе лекуван от бронхит, за да се върне във Ватикана. Преди да отпътува от, той се обърна към журналистите с думите "Все още съм жив".

Преди три дни 86-годишният папа беше приет в римската болница, след като се оплака от затруднено дишане. Той е реагирал добре на вливането на антибиотици, съобщиха от медицинския му екип, съобщи „Гардиън”.

"Не съм се уплашил, все още съм жив", каза той пред репортерите в лек коментар пред болницата, преди да си тръгне.

Папата, който през март отбеляза 10-годишнината от началото на своя понтификат, страдаше от редица заболявания през последните години.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни потвърди в петък, че се очаква Франциск да вземе участие в службата за Цветница този уикенд - важно събитие в църковния календар, с което започват празненствата по случай Великден.

Страстната седмица, както е известна, включва натоварен график от ритуали и церемонии, които могат да бъдат физически изтощителни, включително процесията през нощта на Разпети петък край Колизеума в Рим.

Деканът на кардиналската колегия Джовани Батиста Ре заяви, че един кардинал ще помага на папата по време на седмичните празненства и ще се грижи за олтарните задължения.

Подобна мярка беше въведена миналата година, когато папата седеше настрана по време на някои великденски събития поради постоянни болки в коляното, оставяйки на старшите кардинали да водят масите. /БГНЕС