Изплуваха още агенти на ДС в пет партии

Това показва проверка на Комисията по досиетата

Комисията по досиетата огласи проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в нови пет политически партии с прекратена дейност.

Както desebg.com информира независимият държавен орган е задължен по закона за досиетата да провери за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции в страната.

Комисията извърши проверка на действащите политически субекти преди няколко години, а от миналата година извършва проверка на партийните формации с прекратена дейност, като извлича необходимите данни за проверка от съдебните решения, с които партиите са регистрирани.

В партия „Нова демокрация“ (прекратена) са проверени 22 лица (решение №-2-2290 от 5 юни 2023 г.). От тях двама са принадлежност към тоталитарните служби. Това са:

Вангел Димитров Арабаджиев, член на ръководен орган на партия (член на Централен съвет) от 18.04.1997 г.;

Светослав Иванов Козаров, член на ръководен орган на партия (член на Централен съвет) от 18.04.1997 г.

В партия „Движение за национално единство и социална справедливост“ (прекратена) проверката е обхванала 13 души (решение №-2-2291 от 5 юни 2023 г.).

От тях трима са с принадлежност, но Комисията е огласила данните само за двама от тях, тъй като третият е починал и в тези случаи по закона данните не са публични. Разкритите сътрудници са:

Андрей Пенев Димов, член на ръководен орган на партия (Секретар) от 29.11.1999 г.;

Евстати Борисов Попов, член на ръководен орган на партия (член на Национален политически съвет) от 29.11.1999 г.

В „Национален съюз „Народна партия“ (предишно наименование „Национален демократически съюз в България“) (прекратена) са проверени общо 29 лица (решение №-2-2292 от 5 юни 2023 г.).

От тях един е с принадлежност към тоталитарните служби, но е починал и данните за него не са огласени публично.

В „Партия за демократичен прогрес и благоденствие /ПДПБ/“ (предишно наименование „Движение демократично крило“ /ДДК/) (прекратена) са проверени 19 лица (решение №-2-2293 от 5 юни 2023 г.).

От тях двама с агентурно минало, но единият от тях е починал. Разкритият сътрудник е Осман Ахмед Октай, член на ръководен орган на партия (председател) от 24.07.2003 г.

В партия „Българска евродесница“ (прекратена) са проверени 5 лица (решение №-2-2294 от 5 юни 2023 г.).

От тях един е с досие, но е починал и данните за него не са огласени.