Изправят пред съда предполагаеми организатори на преврат в Германия

Германия се бори с опасенията за възход на крайната десница след неотдавнашния ѝ успех на евровота

8 предполагаеми членове на германската крайнодясна партия "Райхсбюргер" ще бъдат изправени пред съда по обвинение в заговор за насилствено сваляне на държавата, съобщи „Гардиън“.

Това е третия пореден случай на подобни съдебни дела, които се провеждат в цялата страна.

Обвиняемите, сред които са общопрактикуващ лекар, известен готвач и астролог, са обвинени в това, че са били членове на ръководния съвет на заговора.

Те са обвинени в членство в терористична организация и подготовка на акт на държавна измяна. Според прокурорите групата е планирала да отвлече канцлера на Германия Олаф Шолц и да го покаже по телевизията с надеждата да привлече повече привърженици за своята кауза.

Обвиняемите отричат обвиненията.

Процесът в Мюнхен се провежда в условията на засилена охрана, тъй като Германия се бори с опасенията за възход на крайната десница след неотдавнашния ѝ успех на европейските избори и след поредица от арести на хора, обвинени в отделни случаи в шпионаж в полза на Русия и Китай.

В центъра на предполагаемия заговор е Хайнрих XIII принц Ройс - псевдоаристократ и агент по недвижими имоти, когото групата възнамерява да назначи за свой временен лидер. Той е подсъдим във Франкфурт заедно с други лица, смятани за ръководители на групата.

Адвокатите на защитата по делата отричат обвиняемите да са терористи и вместо това предполагат, че те са теоретици на конспирацията, които са се намерили един друг поради противопоставянето си на ограниченията за Ковид-19. Адвокатите на принц Ройс заявиха, че той отрича да е проявявал насилие или да е планирал да убива хора.

Предполагаемият заговор беше разкрит за първи път пред обществеността чрез серия от антитерористични обиски в 11 германски провинции, както и в чужбина през декември 2022 г. след разследване на полицията под прикритие.

Провеждан в съд с висока степен на сигурност в Мюнхен, процесът срещу т.нар. езотерично крило, както и други два, които се провеждат в Щутгарт (т.нар. военно крило) и Франкфурт на Майн (за които се твърди, че са основните заговорници), е планиран да продължи до януари, но според прокурорите може да отнеме години.

"Разполагаме с около 900 файла с информация и всеки ден към тях се добавят все повече страници", заяви Лоран Лафльор, говорител на съда, преди откриването. Той обясни, че разследването продължава дори когато съдебните процеси са в ход. Всеки обвиняем ще бъде представляван от двама адвокати.

Поради факта, че групата се съди на три различни места, се съобщава, че съдиите, прокурорите и адвокатите на всички процеси, включващи общо 26 обвиняеми, са ангажирани в трескав обмен на информация.

Обвиняемите от всеки процес може да се очаква да бъдат доведени на другите процеси, за да дадат показания, което допълнително увеличава огромната организационна задача.

"Това е огромно логистично усилие", каза Лафльор. Съдът е подготвен за безредици, "независимо дали от райхсбургите или от керденкерите, които могат да посетят процеса", което е препратка към движението за отричане на Ковид-19 "Керденкери", добави той.

Сред подсъдимите в Мюнхен са 60-годишната Хилдегард Лайдинг, член на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и астролог, за която се твърди, че е трябвало да стане "министър на транскомуникациите" на групата.

Заедно със заварчик от баварската рокерска сцена, Лайдинг е използвала "духовни критерии", за да подбере подходящи кандидати за бъдещото правителство, включително известен готвач от Австрия, натоварен със задачата да осигури здравословна диета на новия режим, и практикуващ лекар, описан от бивши пациенти като "утвърден и уважаван" в своята общност.

Жената, която се е радикализирала по време на пандемията и се е специализирала в метода за предсказване на бъдещето чрез четене на яйца, известен като омантика, се очакваше да стане министър на здравеопазването. Тя е дарила 47 000 евро от собствените си пари за заговора, повечето от които са отишли за обучение за боравене с оръжие, твърдят прокурорите.

След ареста ѝ партньорът ѝ в практиката в малък град в Долна Саксония поставя съобщение на вратата на кабинета им, в което се казва, че новината, че е арестувана за предполагаемото ѝ участие в терористична организация, "беше пълна изненада за мен и целия екип на практиката. Ние сме шокирани и се разграничаваме от всякаква подобна дясноекстремистка идеология".

Смята се, че в Германия има около 23 000 райхсбурги, от които около 10 % са склонни да използват насилие, а за 1000 от тях се смята, че са част от дясноекстремистката сцена./ БГНЕС