Израел: "Хизбула" въвлича Ливан във война

Ливан "няма да спечели нищо, но може да загуби много"

Джонатан Конрикус

Джонатан Конрикус

Израелската армия обвини днес ливанската шиитска групировка "Хизбула", че се стреми към военна ескалация в граничната зона, рискувайки да въвлече Ливан във война, след нова размяна на удари между Израел и ислямистката групировка, предаде АФП.

"Хизбула" ни напада и въвлича Ливан във война, от която няма да спечели нищо, но в която може да загуби много", предупреди говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Напрежението по израелско-ливанската граница се повиши вчера след сблъсъци, при които според подкрепяното от Иран ливанско ислямистко движение са били убити четирима бойци на "Хизбула".

Израел нанесе тази сутрин ракетни удари по международните летища на Дамаск и Алепо и ги извади от строя, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от Ройтерс. При атаката е бил убит един цивилен работник. Планираните полети към и от летищата на Дамаск и Алепо бяха пренасочени към международното летище на Латакия, съобщи сирийското министерство на транспорта.

Най-малко 55 души са загинали при бомбардировките в Газа "през нощта до 6.00 ч. сутринта и повече от 30 сгради са били разрушени", твърди "Хамас" в свое изявление.