Израел: "Хамас" превърна болницата "Ал Шифа" във военна зона, там са държани заложници

"Хамас" искат "снимки, които да показват криза"

Газа, снимка: ЕРА/БГНЕС

Газа, снимка: ЕРА/БГНЕС

Марк Регев, старши съветник на израелския премиер, заяви, че "Хамас" носи вината за превръщането на болница "Ал Шифа" - най-голямата в Газа, във военна зона.

В коментар за Би Би Си той заяви, че Хамас умишлено е изградил военна инфраструктура под болницата и е използвал намиращите се на лечение в болницата бебета, за да предпази военната си машина.

Представители на терористичната групировка и на болницата отхвърлиха тези твърдения.

Регев подчерта, че Израел не е обмислял да атакува болници.

Съветникът каза още, че "Хамас" искат "снимки, които да показват криза", и не са склонни да приемат решения за гориво, които биха позволили на болницата да продължи да работи.

По-рано Израел съобщи, че е открил оперативен център на Хамас под болницата "Ал Шифа", както и доказателства, че заложниците, взети при атаките на 7 октомври, са били държани там.

В. „Гардиън“ пише, че израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са открили и мотоциклет, който според тях „Хамас“ е използвал по време на нападението, както и тунел от болницата, свързващ я с къща, използвана от лидерите на терористичната групировка.

Подполковник Питър Лернер обясни по Си Ен Ен какво са открили ЦАХАЛ: 

„Болницата със сигурност е била използвана за терористични дейности. Това е болница, която евакуирахме през последните няколко дни. Цивилните и терористите са избягали от болницата... и заложниците, взети заедно с терористите от територията на болницата. 
Намерихме мотоциклет в самата болница. Мотоциклетът има дупка от куршум в резервоара за гориво, който прилича на един от онези мотоциклети, които видяхме във всички онези видеоклипове, излезли на 7 октомври. 
Намерихме и тунел, който изглежда свързва къща на висш командир с болницата, така че това е безмилостна мрежа, излагаща на риск хората в Газа. Това е, което казвахме през последните 38 дни.“

По думите му, намерените под болницата ленти за коса, пелени и бебешки шишета предполагат, че сред заложниците, които може да са били държани там, има деца и бебета. /БГНЕС