Израел подложи на масивен обстрел Хан Юнис в ивицата Газа

Под прицел са командни центрове и оръжейни депа на "Хамас"

Израелската армия съсредоточи действията си в Ивицата Газа в южния град Хан Юнис, който бе подложен на интензивен артилерийски обстрел и въздушни удари. Не стихват боевете и в други части на палестинския анклав. 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че под прицел са командни центрове и оръжейни депа на "Хамас". От израелската армия допълниха, че е била унищожена мрежа от тунели в град Газа под една от къщите на местния лидер на ислямското движение Яхия Синуар.

Палестински журналист, работещ за телевизия Ал Кудс, и няколко членове на семейството му са били убити при израелски въздушен удар, засегнал жилището им в Нусейрат. 187 са палестинци са загинали при атаките на израелската армия през последното денонощие, а общо жертвите досега са повече от 21 500.

Граждани оставиха над 50 коледни елхи и играчки пред оградата на палестинското посолство в Москва в знак на солидарност към палестинците и протест срещу израелските атаки в Ивицата Газа. Изложени са и снимки на жертви на израелската офанзива, както и QR кодове за инициативи в помощ на палестинското население.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън одобри потенциалната продажба на Израел на 155-милиметрови артилерийски снаряди и необходимо оборудване за над 147 милиона долара, като избягна разглеждането й от Конгреса. Блинкън е преценил, че е налице извънредна ситуация, която налага незабавната продажба на това въоръжение. По-рано Вашингтон настоя Израел да сведе до минимум жертвите сред цивилното население в Газа и да ограничи мащаба на военните действия.