Израел променя плановете на операцията в Рафах заради САЩ

Ситуацията е кардинално променена заради масовата евакуация

Израел актуализира плановете на настъпателната операция в град Рафах в южната част на Газа, за да отговори на изискванията на САЩ, пише The Times of Israel с позоваване на служител на Белия дом.

В продължение на няколко месеца САЩ се противопоставяха на предприемането на военно настъпление от израелската армия към Рафах, като предупреждаваха, че то може да доведе до голям брой жертви сред гражданското население.

Същевременно неназованият служител отбелязва ,че сега "Йерусалим е на прав път към реализацията на  настъпление в Рафах, което не би предизвикало безпокойството на САЩ".

"Справедливо е да се каже, че Израел актуализира своите планове. Те се съобразиха с множество изразени от нас безпокойства... Трябва да кажа, че след завръщането ни от Израел преди няколко дни  стана очевидно, че израелската страна се отнася сериозно към тези предупреждения." – отбелязва американският служител.

Той допълва, че ситуацията в Рафах кардинално се е променила през последните няколко седмици с оглед на масовата евакуация на палестинското население.

Превод Faktor.bg