Израел ще извика посланиците на държавите, гласували за членството на Палестина в ООН

Този жест към палестинците - 6 месеца след клането на 7 октомври, е награда за тероризъм

Израел ще извика посланиците на страните, които гласуваха за пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН, за протестен разговор, съобщи говорител на външното министерство.

Вчера палестинската власт заяви, че ще "преразгледа" отношенията си със САЩ, след като Вашингтон наложи вето на палестинската кандидатура за членство по-рано през тази седмица.

При гласуването на 18 април 12 държави от Съвета за сигурност на ООН подкрепиха резолюция, препоръчваща пълноправно палестинско членство, а две - Великобритания и Швейцария - се въздържаха.

Само Съединените щати против, като използваха правото си на вето, за да блокират резолюцията.

Говорителят на израелското външно министерство Орен Марморщайн заяви, че министерството "ще свика на протестна беседа посланиците на страните, които гласуваха в Съвета за сигурност в полза на повишаването на статута на палестинците в ООН".

"Посланиците на Франция, Япония, Южна Корея, Малта, Словашката република и Еквадор ще бъдат извикани утре за демарш и ще им бъде представен силен протест", написа той в публикация в X.

"Идентичен протест ще бъде представен и на други държави", добави Марморщайн, цитиран от АФП.
"Недвусмисленото послание, което ще бъде предадено на посланиците: политическият жест към палестинците и призивът за признаване на палестинска държава - шест месеца след клането на 7 октомври - е награда за тероризъм."

В проекторезолюцията се призовава да се препоръча на Общото събрание "държавата Палестина да бъде приета за член на ООН" вместо сегашния ѝ статут на "държава-наблюдател", който тя има от 2012 г. насам. /БГНЕС