Израел предприема мерки срещу Турция - нарушени са търговски споразумения

Анкара наложи търговски ограничения

Израел заяви, че ще предприеме мерки срещу Турция, обвинявайки я в нарушаване на търговските споразумения между двете страни, предаде АФП.

"Турция едностранно нарушава търговските споразумения с Израел и Израел ще предприеме необходимите стъпки срещу нея." - това се казва в изявление на външното министерство.

По-рано Турция обяви, че ограничава износа си за Израел на 54 продукта, включително много строителни материали от стомана, желязо и алуминий, както и авиационно гориво. Това съобщение идва, след като на 8 април Анкара обяви, че Израел е блокирал турско искане за пропускане на хуманитарна помощ в Газа.

Ердоган, един от най-гласовитите критици на войната на Израел в ивицата Газа, описва Израел като "терористична държава" и оправдава действията на "Хамас", като отрича, че това е терористична организация. 

В социалната мрежа X Израел Кац обвини турския президент Реджеп Таип Ердоган, че "жертва турските икономически интереси в името на подкрепата си за "Хамас".

Ръководителят на израелската дипломация, Израел Кац, е инструктирал служителите си да изготвят списък с допълнителни стоки, които Израел ще спре да внася от Турция, според прессъобщението на министерството.

Израел също така ще мобилизира "произраелски държави и организации в САЩ", за да ги убеди да спрат да инвестират в Турция и да внасят стоки от страната.

Той ще поиска също така от американски конгресмени, с които поддържа контакти, да проучат възможността за налагане на санкции в съответствие с американските закони за борба с бойкота, се казва в съобщението на министерството.

Войната между Израел и палестинското движение "Хамас" сложи край на нормализирането на турско-израелските отношения през 2022 г. след години на напрежение. /БГНЕС