Израелската операция в Газа продължава въпреки натиска за примирие

"Водим война за съществуването си и трябва да продължим до победа"

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Израел нанесе нови удари срещу цели в ивицата Газа на фона на нарастващия за примирие и освобождаване на заложниците, похитени от терористичното движение "Хамас" на 7 октомври. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че иска да продължи военната офанзива въпреки убитите погрешка от израелската армия заложници, предаде БНР.

Съобщава се за въздушни удари в централната част на Газа и артилерийски обстрел близо до Хан Юнис в южната част на анклава.

Израелската армия обяви, че е открила оръжия и е арестувала около 80 членове на "Хамас" в района на болница в северната част на ивицата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск върху "Хамас" трябва да продължи въпреки шока, който предизвика в Израел смъртта на трима заложници, убити по погрешка от израелски войници. "Смъртта им разби сърцето ми. Тя разби сърцето на цялата нация." - заяви премиерът, като същевременно подчерта:

"Водим война за съществуването си и трябва да продължим до победа, въпреки международния натиск и непоносимата цена, която плащаме със загубата на синовете и дъщерите си."

Хиляди се събраха на протест в Тел Авив с искане правителството да предложи на "Хамас" нова сделка за прекратяване на огъня, за да бъдат освободени и останалите над 100 заложници.

"Сключете примирие докато всички заложници се върнат живи. Защото с всеки изминал ден откриваме имената на хора, похитени живи, които обаче се връщат мъртви." - каза една от протестиращите.

Американски и израелски медии съобщават, че Давид Барнеа, ръководител на израелската служба за външно разузнаване "Мосад", и катарският премиер Мохамед бен Абделрахман ал Тани са се срещнали в Европа през уикенда, за да обсъдят второ примирие за освобождаване на заложниците.