Израелски дипломат: Хаменей може да отрича, но има ясна връзка между атаките на Хамас и Иран

Кандидатът за посланик на Израел в Канада заяви, че според него Иран е замесен в смъртоносните нападения на Хамас срещу Израел през уикенда.

"Ясно е, че има пряко участие в това, което се случва в момента", заяви Идо Моед пред Политико.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ все още не са видели доказателства. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Съединените щати търсят доказателства. Френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери, че не е видял "никаква официална следа", че Иран е пряко замесен. Израелските сили за отбрана заявиха, че участието на Иран не може да бъде изключено въпреки липсата на доказателства.

Помолен да представи доказателства, Моед посочи срещите през август, които са се състояли в Бейрут между ръководителите на силите "Ал Кудс" на иранската Ислямска революционна гвардия, палестинския "Ислямски джихад", "Хизбула" и "Хамас". И тя се е случила в присъствието на иранския министър на външните работи, което говори, че има ясна връзка", посочи дипломатът.

Отговорът на Иран на изненадващото нападение е друг знак за подкрепата на Иран, добави той. "Похвалите, които те получиха от Техеран, от висшето ръководство - от президента Раиси и други (в това число и от аятолах Али Хаменей), радостните възгласи по улиците, всичко това говори за много ясна подкрепа - материална и морална подкрепа и политическа подкрепа - и за Хамас, и за палестинските организации."

Моед, експерт по киберсигурност, който преди това е работил като заместник-ръководител на отдела за африкански въпроси на израелското външно министерство, е на работа в Отава от шест седмици. Кандидатът за посланик все още не е представил акредитивните си писма на генерал-губернатора на Канада - формалност, която му забранява да установява преки контакти с политици до края на официалната церемония.

Запитан за краткосрочните нужди на Израел от Отава, Моед заяви, че Израел се нуждае от политическа и морална подкрепа в борбата срещу тероризма, "по-конкретно срещу Хамас, Палестинския ислямски джихад".

Той добави: "И, разбира се, разглеждане на Иран като играч, който стои зад тези атаки, като източник за по-нататъшна ескалация в региона". /БГНЕС