Проучване: Изравнени са позициите между Пендаровски и Силяновска преди вота

Кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ има лека преднина

Неотдавнашно проучване на общественото мнение, проведено от Центъра за политически изследвания и комуникации в Северна Македония, хвърля светлина върху оспорваните президентски избори, насрочени за 24 април. Проучването, в което са участвали 1210 респонденти по телефона от 8 до 13 април, разкрива малка разлика между водещите кандидати.

Гордана Силяновска, представляваща ВМРО-ДПМНЕ, има лека преднина с 20,4% от анкетираните, изразили своята подкрепа. В непосредствена близост до нея е досегашният президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, подкрепян от СДСМ, с 16,8 % подкрепа. Разликата между тях е в рамките на допустимата грешка, което показва статистическо равенство.

В албанския политически блок надпреварата е също толкова напрегната. Арбен Таравари, номиниран от коалицията на албанските опозиционни партии, си осигурява 7,9% подкрепа, а Буяр Османи, номиниран от Европейския фронт, ръководен от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), получава 6,6%.

В очакване на парламентарните избори на 8 май ВМРО-ДПМНЕ запазва лидерската си позиция с 22,8% от анкетираните, които заявяват намерението си да гласуват за партията. СДСМ следва непосредствено след нея с 16,3 % подкрепа.

Проучването, проведено на територията на Северна Македония, отчита етническия състав, броя на избирателите и географското разпределение в страната. Допустимата грешка на проучването е +/-3,0%. То е проведено в сътрудничество със Сдружението за журналистически, информационни, комуникационни и маркетингови услуги "Гласът на истината".

С наближаването на датата на изборите кандидатите засилват кампаниите си, стремейки се да си осигурят всеки възможен глас в тази обещаваща да бъде оспорвана изборна битка. /БГНЕС