Медици: Кучешките разходки лекуват психиката на хората

Препоръчва се разходките да са по 150 минути седмично

В около 69 милиона домакинства в САЩ има поне едно куче. Препоръчва се стопаните на кучетата да ги разхождат около 150 минути седмично - такива са указанията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ за седмична физическа активност с умерена интензивност за възрастни.

Ако сте сред тези, които не са толкова физически активни, използвайте кучето си като вдъхновение да излезете навън и да започнете да се движите, съветват лекарите.

"Ако можете да поддържате кучето си щастливо и здраво едновременно с това, че поддържате себе си здрав и подобрявате връзката между човека и кучето, това е чудесно", казва д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар в Американския киноложки клуб. Затлъстяването е здравен проблем номер 1 при американските кучета, допълва Клайн.

Различни проучвания показват, че вероятността хората, които разхождат кучетата си, да постигнат умерена физическа активност, е над 2,5 пъти по-голяма. Това е една от причините Американският киноложки клуб да създаде програмата AKC Fit Dog. Всеки собственик на куче, който разхожда домашния си любимец поне 30 минути пет пъти седмично в продължение на поне три месеца, получава безплатен магнит. Същото е в сила ако разходките са от 15 минути, 10 пъти седмично, в продължение на поне три месеца.

Както и при хората, редовните разходки са от решаващо значение за психическото и физическото здраве на кучето. "Извеждането на кучето сред природата, на чист въздух и слънчева светлина е също толкова полезно за кучетата, колкото и за хората", казва д-р Виктория Томасино, собственик и медицински директор на GoodVets Boynton Beach и GoodVets Delray в окръг Палм Бийч, Флорида. "Това събужда сетивата и на двете страни", допълва тя. 

Тази комбинация от умствена и физическа стимулация може да помогне и за справяне с проблемното поведение на кучетата.

"Повечето кучета са отегчени до смърт", казва Доун Селапино, основателка на Leash Your Fitness, базирана в Сан Диего фирма, в която клиентите и техните кучета тренират заедно. "Те се нуждаят от умствена стимулация и връзка със собственика си, но много хора не осъзнават това." - пояснява тя. /БГНЕС