Изслушване в комисията "Нотариуса": Никой не познава Мартин Божанов и Пепи Еврото

При липса на кворум временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса" изслуша главния съдебен инспектор и магистрати по твърденията за връзки на разстреляния в края на януари Мартин Божанов със съдии и прокурори, съобщи БНР. 

На заседанието не дойдоха представителите на ГЕРБ - СДС, ДПС и "Има такъв народ". 

"Има гости, няма кворум", констатира председателят на Комисията Никола Минчев и даде дума на гостите. 

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова подробно обясни какво прави и какво ще направи съдебният инспекторат, самосезирал се по твърденията за зависимости в съдебната система около кръговете на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Отрече критиките за бездействие, както и за използването на институцията като бухалка спрямо неудобни магистрати.

И тя, и останалите гости отрекоха да познават Нотариуса и Еврото, да са ходили в SS клуб и в ресторант "Осемте джуджета", както и да познават магистрати, които са ходили там. 

Пред малобройните депутати говори и районният прокурор Константин Сулев - един от магистратите, работили преди година по делото срещу Пепи Еврото, активирано от снимка на и.д. главния прокурор, тогава заместник на Иван Гешев - Борислав Сарафов, с Петров пред ресторант "Осемте джуджета". 

След отстраняването на Гешев Сулев става обвиняем и до дни ще се изправи пред съда по обвинение, че, за да спре критична медийна информация по отношение на бившия главен прокурор, е извършил длъжностно престъпление. 

Магистратът отрече да е действал в полза на Иван Гешев, с когото се запознал едва след като станал бивш главен прокурор:

"Никога не съм се подписвал в декларации в негова подкрепа, не съм ходил на демонстрации пред Съдебната палата на стълбите, отново в негова подкрепа, и нямам никакви лични отношения с него". 

Той каза, че не се страхува от Борислав Сарафов и вярва в българския съд. 

Председателят на закрития спецсъд Георги Ушев и бившият спецсъдия Галя Георгиева също бяха изслушани от депутатите. Те предупредиха, че внушенията за зависими от външни влияния магистрати, каквито се правят на заседанията на Комисията, удрят върху авторитета и независимостта на съдебната система.