Изтеглиха тема №13 за матурата по БЕЛ, 46 хил. зрелостници на изпит в условията на транспортен протест

46 661 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Рано тази сутрин бе генериран изпитният тест сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Какво стои зад нея зрелостниците ще разберат тепърва. Темата и авторът ще бъдат обявени по-късно.

Изпитът започва в 8:30 ч, учениците трябва да са в училищата 30 минути по-рано.

Той се провежда в условията на протест на транспортния бранш, който включва и градския транспорт на София. За да не бъде затруднено придвижването на зрелостниците, оттам дадоха обещание протестът да започне след изпита.

Протестите в София започват 30 мин. преди старта на матурата. Транспортът ще се движи, увери Фандъкова

За разлика от предишни години, произведенията в конспекта за държавния зрелостен изпит са 27, а не 97, както досега. Всички те са изучавани.

Общият брой на задачите в теста остава 41. Последната изисква писане на текст - есе или интерпретативно съчинение, по техен избор. Генерирането на изпитната комбинация от въпроси ще бъде направено в МОН малко преди 6 ч тази сутрин в присъствието на журналисти.

С избираем отговор вече са 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 изискват кратък свободен отговор. Две - създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

Максималният брой точки остава 100. Съчинението или есето ще носят до 30 т., а затворените въпроси – до 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Ангажирани са 26 156 квестори.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.