Кабинетът "Донев" отказал $ 200 млн. от САЩ, ако дадем оръжия за Украйна

Гълъб Донев

Гълъб Донев

Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи 200 млн. долара от САЩ, с които да купим нови оръжия, ако изпратим на Украйна стари “съветски”, включително и ракети С-300. Това става ясно от отговор на Министерството на отбраната до "24 часа".

Предложението от Щатите е дошло в края на 2022 г. Милионите долари са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране. Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна. 

През декември 2022 г. у нас пристигна делегация от САЩ, пише в публикацията. Целта на разговорите беше да се убеди служебното правителство да участва в програмата военно финансиране, като изпрати съветско оборудване на Украйна. Тогава според неофициални съобщения американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев. Още тогава бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов призна, че съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка - ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид.

Стоянов обаче тогава индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата техника е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. След това каза, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна. Служебният военен министър обаче не коментира как страни като Словакия, Чехия, Полша, Румъния успяха да получат техника, пари и защита от САЩ и други страни от НАТО.

Миналия петък Стоянов, който вече е военен съветник на президента Радев, заяви пред бТВ, че актуалното правителство ще направи опит да освободи отбранителен ресурс на България, за да се даде допълнителна военна помощ на Украйна. В “Лице в лице” той обясни, че редовното правителство е спряло предложението на служебното за актуализация на мобилизационния резерв. Според него целта е резервът да бъде намален и така да се освободи ресурс за нова помощ за Украйна. Същата вечер в "Панорама" на БНТ военният министър Тагарев  категорично отрече, че ще се разформироват части в българската армия, за да се освобождава оръжие в помощ на Украйна. Той уточни, че  "от стратегическия преглед са минали близо 3 години до момента, в който служебното правителство решава да внесе изменения, да създаде някакви допълнителни формирования. В много напреднала процес е съюзното отбранително планиране в НАТО и от него ще произлезат нови изисквания както към силите на източния фланг, така и към нашите съюзници, които ще допринасят за възпиране и отбрана на нашата територия, и към командната структура. Ние трябва да видим в каква степен са отчетени и дали не трябва да правим нещо друго, включително промяна на плановете за развитие на въоръжените сили, и тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни трябва и какво няма да ни трябва."