Кабинетът неочаквано спря закон, узаконяващ незаконните магистрали

ПП-ДБ дадоха по-подробни разяснения за причините

Кабинетът изненадващо е решил да оттегли ключови промени в Закона за устройство на територията, с които искаше да узакони незаконните магистрали. Проектът на ЗУТ, който предизвика унищожителни критики, бе предвиден да влезе в програмата на НС за тази седмица, пише "Сега". В началото на пленарното заседание заместник-председателя на НС Росица Кирова обяви, че законопроектът се оттегля от кабинета, а малко по-късно от групата на ПП-ДБ дадоха по-подробни разяснения за причините. Засега такова решение на правителство няма, но кабинетът може да го вземе на днешното си заседание. 

Според изпратената до медиите позиция законопроектът се оттегля след обсъждане на редовното заседание на пленарната група на ПП-ДБ. На него е преценено, че проектът не може да се гледа преди да са приети правила за дейността на антикорупционната комисия. 

„Последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност, като например: - магистрали, виадукти на Тракия и Хемус, тунели, язовирни стени и др. обекти с национално значение. Тези обекти се използват години наред  от гражданите, без да се знае дали са безопасни и кой носи отговорност за тях. Част от управленската програма предвижда да създадем процес, в който тези обекти да бъдат изпитани, и онези от тях, които са годни и безопасни, да бъдат въведени в експлоатация; а за тези, които не са годни, да се вземат мерки и да се понесе отговорност“, се изтъква в позицията на ПП-ДБ. За целта били необходими административни процедури за изпитване на строежите и последващо въвеждане в експлоатация, както и институции, които да търсят отговорност. Очевидно проблемът е в липсата на контролни институции, защото процедура за изпитване на незаконните технически строежи в проектозакона има. „ Октомври 2023 беше приет Законът за антикорупционната комисия и затова през декември, след като приключи работата по текстовете, беше входиран и ЗИД ЗУТ. Правилата за КПК трябваше да са готови през декември 2023, но те към настоящия момент все още не са внесени. Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК. Ето защо ЗИД ЗУТ бе оттеглен днес от МС“, се казва в позицията на ПП-ДБ. В програмата за четвъртък все пак остават други промени в ЗУТ, внесени от депутати. 

От документа не става ясно защо законопроекът се изтегля, след като е приет само на първо четене в комисия и има процедурни възможности за забавяне внасянето му в зала, докато се приемат съответните правила. Законопроектът следва да бъде гледан в зала не по-късно от 2 месеца след внасянето му, като срокът в случая изтича на 28 февруари, а забавяне може да има и в последствие. Както „Сега“ писа, законопроектът беше подложен на унищожителни критики от засегнати страни и гилдии като архитекти, строители, общини, с аргумента, че вместо да предлага извънредно решение, отваря възможност за масово неспазване на правилата в бъдеще от страна на държава и общини.