Кабинетът одобри българската позиция за Срещата на върха EC-Западни Балкани

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в редовното заседание на Европейския съвет на 23-24 юни 2022 г. в Брюксел, Белгия, и в Срещата на върха EC-Западни Балкани на 23 юни 2022 г.

На 23 юни 2022 г. преди обяд ще се проведе и Среща на върха EC-Западни Балкани, като предвид неформалния характер на срещата, няма да бъде прието изявление, но по темата ще бъде включен текст в заключенията на Европейския съвет от 23-24 юни 2022 г.

На 24 юни 2022 г. ще се проведе Среща на върха на държавите членки от еврозоната в приобщаващ формат, на която се очаква лидерите да обсъдят икономическата ситуация в еврозоната, както и да направят преглед на напредъка по Банковия съюз.

Държавните и правителствени ръководители ще проведат първоначална стратегическа дискусия по темата „По-широка Европа“.

В контекста на Украйна ще бъдат разгледани различните измерения на руската военна агресия срещу страната, както и да бъде препотвърден ангажиментът на Европейския съвет за продължаване на силната подкрепа за Украйна. Ще бъдат засегнати въпросите на макрофинансовата помощ и подкрепа за възстановяването на Украйна, продоволствената сигурност и военната подкрепа за страната.

Ще бъдат обсъдени още молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, както и темата за Западните Балкани.

В частта, посветена на икономическите въпроси, Европейският съвет ще одобри интегрираните специфични препоръки по страни в рамките на Европейския семестър за 2022 г. и ще проведе дискусия по приемането на еврото от Хърватия.

Очаква се лидерите да дадат насоки и относно последващите действия след доклада от заключителното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа. /БГНЕС