Кабинетът продължава да държи в шах украинските бежанци

Те очакват все още преиздаване на регистрационните карти

Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все още не е факт. Тя изтича на 24 февруари, а решението, което трябва да бъде взето от правителството, очевидно е оставено за последния месец, пише "Сега". На 10 януари Българският хелзинкски комитет призова (link is external)кабинетът спешно да се заеме със задачата, припомняйки, че още в средата на октомври Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС обяви,(link is external) че закрилата ще бъде удължена с два шестмесечни периода до март 2024 г.

На 16 януари правителствената информационна служба съобщи, че се планира удължаване на срока, но детайли могат да бъдат предоставени на последващ етап. В условията на несбъднат все още "етап" нервите на украинците са опънати докрай. В социалните мрежи може да се види тревогата на мнозина от тях. Те отправят въпроси и към неправителствените организации - какво става със закрилата, какви нови процедури се очакват... - но нпо-тата няма как да предоставят информацията, защото този, от когото зависи, мълчи.

Притеснението на хората е напълно нормално, защото в момента абсолютно всички касаещи ги правила, разпоредби и т.н., са с хоризонт 24 февруари. 

В средата на миналата седмица шефката на агенцията по бежанците Мариана Тошева обясни все пак пред "България он еър", че след правителственото решение ще се проведе информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Личният номер на всеки чужденец щял да се запази. От думите й се разбра още, че ако някой от украинците напусне България, временната закрила отпада. Но тя се възстановява автоматично при завръщането му у нас, без да е необходимо да предприема административни стъпки.