Къде е генералният директор на БНР?

Светослав Костов

Светослав Костов

Вицепрезидентът Илиана Йотова и членът на медийната комисия и депутат от ГЕРБ Тома Биков изразиха недоумение, че генералният директор на БНР Светослав Костов не е коментирал досега официално кризата в радиото със спирането на ефира вчера и отмененото след протести отстраняване на водещата Силвия Великова от ефир.

"Не съм чула до този момент официалния коментар на генералния директор на БНР. Чух известни обяснения и аргументи от директора в оставка на програма "Хоризонт", но нито като журналист, нито като гражданин разбрах какви са тези аргументи. Още повече струва ми се, че е твърде нелепо предложението за всеки репортер в БНР да има един двойник. Това какво означава, че всеки един репортер не отразява действителните събития и злоупотребява с истината в националния ефир и трябва някой да го коригира? Или този някой ще влиза вече с готова своя версия? Това е абсолютно несериозно", каза пред БНР Йотова, която в миналото беше репортер в БНТ.

Вицепрезидентът поиска обществото да получи ясна, конкретна и категорична информация от ДАНС и прокуратурата защо излъчването на програмата на радиото вчера беше спряно, за да "не се получи така, че истината да остане размита някъде в пространството и във времето".

Ако тръгнеш да променяш програмната схема схема и водещи, трябва да го направиш лично и с ясни мотиви. Това коментира депутатът от ГЕРБ и член на медийната комисия Тома Биков пред радио "Дарик" по повод отстраняването на журналистката.

Той изрази недоумение защо генералният директор на обществената медиа Светослав Костов досега не е направил публично изказване и призова да го направи. Като член на медийната комисия продължавам да очаквам обяснения от него за "поредицата неадекватни действия", каза Биков. "Ние да научаваме какво се е случило през фейсбук-профила на Силвия Великова, а след 24 ч. да има декларация без да излезе някой, да не говорим за спирането на ефира под формата на профилактика..." възмути се депутатът. Той добави, че е очаквал от избрания наскоро директор друг тип действия.

"Не е наша работа да контролираме БНР. Винаги бягам от коментари по темата, защото има Съвет за електронни медии и ние като народни представители трябва да говорим със СЕМ, а той да контролира тези процеси. Ако бъдем по-институционални, животът ще е по лесен и няма да се изисква министър-председателят да решава проблеми в радиото", добави той.