Как да си направим арт кафе у дома

Днес това е обичайна практика за престижните кафетерии

Арт кафето, познато още като лате арт, е рисунката, която виждате в чашата си, когато топлата напитка е приготвена от „барист“ (човекът, който познава и приготвя кафето). Как да рисувате върху кафето сами у дома – ето полезни съвети.

Какво е арт кафе?

Арт кафе обобщава рисунките върху приготвеното кафе. Официалният термин е лате арт, тъй като в началото въпросните рисунки са се правили единствено върху тази вариация на кафето, която се приготвя от 1/3 еспресо и 2/3 прясно мляко. Самата рисунка става с помощта на каймака, който се получава при приготвянето на лате.

Лате арт придобива популярност през 80-те години на миналия век и днес изкуството се е превърнало в обичайна практика за престижните кафетерии. Причината за въвеждането на арт кафето не е само естетическа, но и маркетингова – собствениците на кафетерии са смятали, че по този начин напитката изглежда по-апетитна и така ще се увеличат продажбите й.

За да се получи рисунката върху кафето, ви трябва хубаво еспресо с кремообразна кафява текстура и мляко, разбито на пяна. Когато млякото се добавя към кафето, то първо отива надолу в чашата, а после се надига обратно, така че да достигне каймака на еспресото. По този начин се появява и дизайна на рисунката. Самите контури се очертават с помощта на движения на ръката и се дооформят с пръчица.

Днес арт кафето се предлага не само върху лате напитката, но и върху мока, капучино, мляко с какао или горещ шоколад.

Как да рисувате върху кафето?

По-лесните рисунки с кафе може да правите и у дома, когато сте в настроение за експерименти. За арт кафе са ви необходими прясно мляко със средно висок процент масленост (например 2%), хубаво кафе, голяма чаша, каничка и миксер за фрапе.

Първата стъпка е да достигнете точната температура на млякото. Ако то е прекалено студено, пяната няма да е достатъчно гъста. Ако пък е много топло, тогава изобщо няма да се получи пяна. Идеалните градуси са между 60 и 70.

След като сипете млякото в каничка, започнете да го разбърквате с миксера за фрапе. Бъркайте, докато балончетата изчезнат или останат много малко. От мляко, което не е разбито добре, не се получават рисунки.

Вземете чашата, в която вече сте сипали кафето. Започнете бавно и внимателно да добавяте млякото. Дръжте каничката на известно разстояние и височина от чашата – например 10-тина сантиментра отгоре. Сипвайте от ръба на чашата, като постепенно приближавате каничката и в зависимост от рисунката, която искате да направите, започнете да движите ръката по определен шаблон. (recepti.rozali.com).