Това ястие съчета вкуса на традиционната българска кухня и аромата на златната есен. Сармите от нежно прясно зеле и пълнеж от вкусна кайма с ориз – сочни и балансирани, се допълват прекрасно със сладките червени чушки, които придават цвят и завършеност на ястието.
Необходими продукти:
1 малка прясна зелка
2-3 червени чушки
500 гр кайма (по ваше желание – свинска, телешка, говежда или смес, каквато предпочитате)
1 гл. стар лук
1-2 домата (или 2 с.л. доматено пюре)
1 ч.ч. ориз
1 пликче кимион
Сол
Пушен червен пипер
Олио
Начин на приготвяне:
Първо пригответе плънката за сармите и чушките.
Сложете каймата в подходяща тенджера, нарежете лука на ситно, добавете измития предварително ориз, нарязаните на кубчета домати, кимиона, солта и червения пипер на вкус. Разбъркайте добре сместа и я оставете за малко да почива, за да поеме месото от ароматите на подправките.
През това време изчистете чушките от семето и ги измийте добре. Отделете зелевите листа, измийте ги обилно с вода и леко бланширайте в подсолена вода за 2-3 минути. След това добре ги изцедете с помощта на решетъчна лъжица.
Следва приготвянето на сармите.
Всяко зелево листо напълнете с малко от сместа и завийте по традиционния начин. После напълнете чушките с останалата смес.
Подредете ги в подходяща съдина – дълбок тиган или тенджера (за предпочитане е да може да го сложите и във фурната, за да запечете леко ястието). Залейте ги с малко вода и гответе ястието на пара, докато се сварят добре сармите и чушките.
Ястието ще бъде готово след около 50-60 минути. Преди да го сервирате, леко запечете в предварително загрята фурна за около 5-10 минути на средно силна фурна.
Поднесете ястието в плоски големи чинии, като комбинирате няколко сармички с една червена чушка.
Сервийте го с овче кисело мляко, което ще подсили вкуса и аромата на сармите и чушките.
По желание бихте могли да сервирате ястието с лек сос – бешамел.
Как да го приготвите:
За соса са ви необходими 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. брашно. Най-напред разбийте добре яйцето с млякото, след това добавете брашното и бъркайте, докато се получите хомогенна смес. Сложете сместа да ври на тих огън, като постоянно я бърката, докато се получи средно гъст бял сос. Към него може да добавите сокът от ½ лимон, който ще направи дресинга по-ароматен, а ястието по-леко и свежо.
Сервирайте сармичките и червените чушките с чаша червено вино, което ще направи ястието неустоимо вкусно.
Добър апетит!


Коментари (0)