5 Декември, 2025
/

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Това ястие съчета вкуса на традиционната българска кухня и  аромата на златната есен. Сармите от нежно прясно зеле и пълнеж от вкусна кайма с ориз – сочни и балансирани, се допълват прекрасно със сладките червени чушки, които придават цвят и завършеност на ястието.

Необходими продукти:

1 малка прясна зелка

2-3 червени чушки

500 гр кайма (по ваше желание – свинска, телешка, говежда или смес, каквато предпочитате)

1 гл. стар лук

1-2 домата (или 2 с.л. доматено пюре)

1 ч.ч. ориз

1 пликче кимион

Сол

Пушен червен пипер

Олио

Начин на приготвяне:

Първо пригответе плънката за сармите и чушките.

Сложете каймата в подходяща тенджера, нарежете лука на ситно, добавете измития предварително ориз, нарязаните на кубчета домати, кимиона, солта и червения пипер на вкус. Разбъркайте добре сместа и я оставете за малко да почива, за да поеме месото от ароматите на подправките.

През това време изчистете чушките от семето и ги измийте добре. Отделете зелевите листа, измийте ги обилно с вода и леко бланширайте в подсолена вода за 2-3 минути. След това добре ги изцедете с помощта на решетъчна лъжица.

Следва приготвянето на сармите.

Всяко зелево листо напълнете с малко от сместа и завийте по традиционния начин. После напълнете чушките с останалата смес. 

Подредете ги в подходяща съдина – дълбок тиган или тенджера (за предпочитане е да може да го сложите и във фурната, за да запечете леко ястието). Залейте ги с малко вода и гответе ястието на пара, докато се сварят добре сармите и чушките. 

Ястието ще бъде готово след около 50-60 минути. Преди да го сервирате, леко запечете в предварително загрята фурна за около 5-10 минути на средно силна фурна.

Поднесете ястието в плоски големи чинии, като комбинирате няколко сармички с една червена чушка.

Сервийте го с овче кисело мляко, което ще подсили вкуса и аромата на сармите и чушките. 

По желание бихте могли да сервирате ястието с лек сос – бешамел.

Как да го приготвите:

За соса са ви необходими 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. брашно. Най-напред разбийте добре яйцето с млякото, след това добавете брашното и бъркайте, докато се получите хомогенна смес. Сложете сместа да ври на тих огън, като постоянно я бърката, докато се получи средно гъст бял сос. Към него може да добавите сокът от ½ лимон, който ще направи дресинга по-ароматен, а ястието по-леко и свежо.  

Сервирайте сармичките и червените чушките с чаша червено вино, което ще направи ястието неустоимо вкусно.

Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)