5 Декември, 2025
/

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

снимка: архив Faktor.bg

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Платото от риби, което ви предлагаме, е отличен избор за лека, но изискана вечеря или празник. Това не е просто плато, а кулинарно изкушение! За приготвянето на платото с рибни деликатеси ви е необходимо малко време и много фантазия. Всичко зависи от вашето въображение как  да аранжирате различните риби и допълненията към тях, за да изглеждат по-питателни и атрактивни за окото.

Акцентът в платото „Фантазия“ е пастетът от сьома, приготвен по авторска рецепта – богат на аромати и вкусове. А всички останали морски деликатеси са ръчно подредени с фантазия и внимание към детайла.

Необходими продукти:

Сьомга (филе или котлет)

Пушен паламуд

Аншоа

Хайвер

Кисели краставички

Каперси

Синьо сирене

Сушени доматчета

Зелени маслини без костилка

Сухари/ багета

Начин на притогвяне:

Най-напред пригответе пастета от сьомга. Добре почистеното фили или котлет от сьомга подсушете с кухненска хартия и поставете в загрято масло в плосък тиган, за да го запечатате от двете страни за 3-4 минути. След като я извадите от тигана в подходящ съд, част от нея разкъсайте на едри парчета с помощта на вилица. Към нея добавете парченца от синьото сирене, каперсите и нарязаните на ситно кисели краставички. Смесете всички продукти добре, като може да добавяте от маслото, в което сте пържили рибата, което ще придаде не само плътност. Така ще се получи ароматен и вкусен пастета от сьомга.

С помощта на ринг или лъжица оформете сьомговия пастет, който може да бъде и център на платото, което е добре да поднесете в по-голяма плоска чиния. Около него подредете пушения паламуд и аншуата, под формата на розичка или нарязани на лентички. Хайвера също можете да оформите в по-малък ринг. Около тях подредете както вие си представяте киселите краставички, сушените доматчета и маслините без костилки. 

За украса може да използвате няколко стръкчета розмарин, които може да добавите към сьомгата докато се готвите, или пък свежи стръкчета магданоз. Парчета лимон ще направят блюдото по-цветно и атрактивно за окото. 

Сервирайте морското плато „Фантазия“ с препечена багета или сухари. 

Поднесете рибното блюдо с чаша младо червено вино, което чудесно допълва пушените риби и синьото сирене, или сухо бяло вино (Совиньон Блан или Шардоне) за класически морски вкус.

  Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)

Тюхлавица с патато (неустоимият вкус на Родопите)