Платото от риби, което ви предлагаме, е отличен избор за лека, но изискана вечеря или празник. Това не е просто плато, а кулинарно изкушение! За приготвянето на платото с рибни деликатеси ви е необходимо малко време и много фантазия. Всичко зависи от вашето въображение как да аранжирате различните риби и допълненията към тях, за да изглеждат по-питателни и атрактивни за окото.
Акцентът в платото „Фантазия“ е пастетът от сьома, приготвен по авторска рецепта – богат на аромати и вкусове. А всички останали морски деликатеси са ръчно подредени с фантазия и внимание към детайла.
Необходими продукти:
Сьомга (филе или котлет)
Пушен паламуд
Аншоа
Хайвер
Кисели краставички
Каперси
Синьо сирене
Сушени доматчета
Зелени маслини без костилка
Сухари/ багета
Начин на притогвяне:
Най-напред пригответе пастета от сьомга. Добре почистеното фили или котлет от сьомга подсушете с кухненска хартия и поставете в загрято масло в плосък тиган, за да го запечатате от двете страни за 3-4 минути. След като я извадите от тигана в подходящ съд, част от нея разкъсайте на едри парчета с помощта на вилица. Към нея добавете парченца от синьото сирене, каперсите и нарязаните на ситно кисели краставички. Смесете всички продукти добре, като може да добавяте от маслото, в което сте пържили рибата, което ще придаде не само плътност. Така ще се получи ароматен и вкусен пастета от сьомга.
С помощта на ринг или лъжица оформете сьомговия пастет, който може да бъде и център на платото, което е добре да поднесете в по-голяма плоска чиния. Около него подредете пушения паламуд и аншуата, под формата на розичка или нарязани на лентички. Хайвера също можете да оформите в по-малък ринг. Около тях подредете както вие си представяте киселите краставички, сушените доматчета и маслините без костилки.
За украса може да използвате няколко стръкчета розмарин, които може да добавите към сьомгата докато се готвите, или пък свежи стръкчета магданоз. Парчета лимон ще направят блюдото по-цветно и атрактивно за окото.
Сервирайте морското плато „Фантазия“ с препечена багета или сухари.
Поднесете рибното блюдо с чаша младо червено вино, което чудесно допълва пушените риби и синьото сирене, или сухо бяло вино (Совиньон Блан или Шардоне) за класически морски вкус.
Добър апетит!


Коментари (0)