Как да заспите бързо, ако сте се събудили посред нощ

Внезапното среднощно събуждане може да сполети всеки от нас и причините за това най-често са стрес, преумора и дори преяждане.
Тялото ни е непредсказуемо и е в състояние да се събуди по всяко време на нощта по различни причини. През лятото това най-често се обяснява с високите температури на въздуха и ранните изгреви, но понякога се срещат и други причини: безпокойство, стрес, преяждане. Ето 4 ефективни начина за заспиване само за няколко минути, предложени от сп. „Базар”.

Избягвайте да мислите за утрешния ден

При внезапно събуждане посред нощ, не започвайте да планирате деня си, да мислите за работа или учене и, разбира се, в никакъв случай не започвайте да ровите в смартфона си. Опитайте се да останете в леглото и да възпроизведете в ума си част от любим филм или книга, която наскоро сте започнали да четете. Можете, разбира се, да се доверите на добре познат метод: бройте овце.

Използвайте релаксиращи ароматни масла

Такъв спрей, например от лавандула, трябва да се напръска върху възглавницата. Формулата му непрекъснато освобождава терапевтичния си аромат през цялата нощ, като по този начин улеснява усилията за заспиване и в някои случаи дори предотвратява непланираните събуждания.

Опитайте насочена медитация

Когато хората се събуждат посред нощ, те често са объркани от обезпокоителната мисъл, че не могат повече да заспят. Поради потока от негативни предположения, умът ще остане буден, дори тялото да е изтощено. В такава ситуация си струва да отклоните вниманието си от стреса, като се съсредоточите върху дишането си, а в екстремни случаи все пак посегнете към телефона и включете релаксираща музика.

Използвайте маска за сън и тапи за уши

Този метод е подходящ за тези, които редовно се събуждат поради сутрешната светлина, дори през затъмняващите завеси или шума, идващ от съседите и от улицата. И не забравяйте, че е препоръчително да изберете маска, направена от естествени материали, тъй като тя е много по-дишаща.

Странни отвари от билки ни изпращат в Страната на сънищата.

Във v-box7 каналът Баба Знае има няколко алтернативни запарки, които звучат много странно, но доказано помагат да заспим, без да приемаме химия. Затова в името на добрия си сън, качествената отпочиналост и последващата я виталност вижте предложенията и опитайте с поне едно от тях, като отчасти загърбите скептицизма си. Ето какво можете да пробвате в името на добрия и дълбок нощен сън.
 
1. Мед с ябълков оцет стимулира хормоните на съна. Ябълковият оцет съдържа аминокиселини, които намаляват безпокойството и остпускат тялото. Комбинацията от оцета и меда пък активизира отделянето на синтезираните в мозъка хормони серотонин и мелатонин, които отогварят за лесното заспиване и дълбокия сън. За да си направите приспивателната отвара, е нужно да стоплите 250 мл вода до приятна за вас температура (около 40 градуса) и да разтворите в нея 1 с.л. мед и 2 с.л. ябълков оцет. Пие се глътка по глътка без прекъсване половин час преди лягане.

2. Отвара от бананова кора с канела помага да заспим. Свойствата на тази странна смес се свързват с хормона триптофан, който се отделя при варенето на банановата кора. Той пряко отговаря за синтеза на гореспоменатите два хормона – серотонин и мелатонин, наречени още хормони на съня. Неговото количество в организма винаги е право порционално на другите два. Понижените му стойности пък предизвикват лошо настроение и агресивност. Спокойствието и отпуснатостта идват с повишаването на триптофана.

За приготвянето на бананов чай ви трябва една кора, 280 мл вода и 1 ч.л. канела на прах. Водата се кипва, в нея се пуска нарязанта на едро кора и се вари на умерен огън 5-8 минути. След това се снема от котлона, добавя се канелата и се похлупва, за да се запари за 15-20 минути. Прецежда се и се пие преди лягане. Потърсете си обаче банани, чиято кора не се обработва с препарати. Ако не намерите такива, отчегъртайте с белачката за картофи най-горния пласт на плодовата обвивка.

3. Чаят от валиериана намаля напрежението и отпуска тялото. Тази билка действа релаксиращо на целия организъм, като отпуска мускулатурата. Сърцето забавя ритъма си, а човек изпада в приятна безжизненост, наподобяваща момента преди заспиване. Именно идването на съня можете да привикате като си кипнете 250 мл вода, пуснете в нея 10 грама сушени клечици валериана и махнете от огъня. Разбъркайте, оставете под капак 30-тина минути и след това прецедете. После добавете 2 ч.л. мед и изпийте докато е още топличко. След това бързо се шмугнете в леглото и очаквайте чудото да стане. Едва ли ще закъснее.

4. Запарка от листа на маруля гони безпокойството и отпуска мислите. На пръв поглед звучи като да пием подсладена с мед топла вода, но колкото и бистра да остава течността, в състава й се появяват благоприятстващи съня вещества. За тази нетрадиционна лековита напитка трябва да кипнете 260 мл вода и щом заври, да залеете с нея накъсаните и предварително измити 3-4 листа маруля. Оставете да се запари хубаво, след това прецедете и подсладете с мед. Изпийте 20-тина минути преди лягане.

5. Чаят от лайка нежо пренася в страната на сънищата. Красивото бяло цвете с жълта сърцевина отпуска тялото и изчиства тревоги и притеснения от ума. Понякога проблем при заспиването е натрупаният стрес през ежедневието и дори хормоните в тялото да са в идеален баланс, свръхактивизацията поставя бариера пред идващия сън. Кипнете вода, добавете в нея 1 с.л. сушен цвят от лайка и оставете да покъкри 2-3 минути, като внимавате да не изври вън от съда. След това покрийте с капак и запарете още 10 минути. Прецедете, подсладете с мед на вкус, можете да добавите и капки прясно изцеден лимонов сок и изпийте топло преди лягане.