Как Лукашенко превърна „изповедта“ на един полски войник в мръсна пропаганда

Емил Чечко, снимка: stopfake.org

Емил Чечко, снимка: stopfake.org

Полякът Емил Чечко е бил задържан на белоруско-полската граница. Той се е предал доброволно, като е поискал и политическо убежище, с мотив, че има „несъгласие с настоящата полска политика по отношение на миграционната криза и практиката на нечовешко отношение към бежанците “ Пред беларуския канал Беларус 1, близка медия до властта, той разказва подробно как в Полша се стреля и убиват мигранти и доброволци, пожелали да им помогнат, съобщава сайтът stopfake.org.

Правдоподобен ли е разказът на Емил Чечко или се вписва идеално в развинтените фантазии на Александър Лукашенко какви мародери са поляците?

Беларуската и руска пропаганда винаги ликуват, когато се появят "неопровержими" доказателства за екзекуцията на мигранти в Полша. Така и   „изповедта“ на полския войник Емил Чечко се превърна в „перфектната история“ в хибридната война на Русия срещу Запада, към която се присъедини и непризнатият беларуски президент след разразилата се мигрантска криза на полско-беларуската граница.    

Самият Емил Чечко обаче не е човек с кристално чиста биография. Той наистина е полски войник от 11-ти Мазурски артилерийски полк на 16-та Поморска механизирана дивизия, но отдавна има проблеми със закона в страната си. Това е била и причината да поиска да напусне армията, разкрива министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак.
От друга страна, дори и да има някаква правдоподобност в разказа на Емил Чечко, трудно може да го приемем като неоспорима истина, особено когато няма никакви други доказателства в подкрепа на казаното от него. Още повече, че информацията за хората, за които той разказва, нито е потвърдена официално от полските власти, нито й е дадена гласност.

Със сигурност обаче може да се каже, че „свидетелствата“ на Чечко идеално се вписва в развинтените  фантазии на самопровъзгласилия се президент на Беларус Александър Лукашенко, който в интервю пред руския пропагандист Дмитрий Кисельов, разказва за „морето от безименни бежански гробове“ на територията на Полша. И понеже май никой не вярва на тази история, сега той умело се възползва от неблагоприятното положение на Чечко, подарявайки му свободата, срещу „изповедта за мародерството на поляците над клетите бежанци“. 
Ако се съди по реакцията на Запада, или по-скоро за отсъствието на реакция, е повече от очедивдно, че и този път никой не повярва на заиграването между беларуския президент Лукашенко и неговия "месия" Чечко. Беларуската и прокремълската пропаганда обаче продължавата да тиражират подобни измислени и манипулативни ужасни истории за Европа, с цел да я компрометират пред света.