Как пропагандатори на Кремъл превърнаха деца на Донбас в „жертви на украински фашисти“

Темата за войната в Украйна не е загубила водещата си позиция в рейтинга на дезинформацията за 2021 година. Пропагандистите на Кремъл почти ежедневно тиражират фалшиви новини за ситуацията в Донбас, като редица новинарски емисии са пълни с разкази за „вербуване на бойци“, „кървавата хунта“, „убиване на деца“, сред които и „дете, убито в Донбас от украински дрон“, съобщава сайтът StopFake. 

Истински ли са историите на руските СМИ за конфликта в Донбас или прокремълските медии клеветят Украйна, като манипулират човешките емоции и създават тревожни образи пред света?

През 2021 година прокремълските медии активно използват метода на психологически натиск, като създават тревожни образи и правят опасни внушения, манипулирайки човешките емоции. Този подход се основа изключително на чувствата на тревожност и страх у хората, които са нещо обичайно след разпалването на конфликта в Донбас от Русия.

Неразделна част от пропагандната война, която Русия ежедневно води срещу Украйна, е да съчинява разкази за убийствата на деца в окупирания район от проруските сепаратисти. Така, по аналог на класическия фейк за " атаки на украинските военни срещу цивилното население на Донбас“, се раждат фалшивите истории за  "момчетата по гащички",  „разпнатото руско дете“, поругано от  „украински мародери“ и „дете, загинало в Донбас след атака от украински дрон “, източник на която е представител на „народната милиция” на т. нар. „Донецка народна република”. Освен неговото изявление, сепаратистите не са предоставили нито едно друго доказателство в подкрепа на казаното от тях.

„Пропагандистите извадиха от кутията изтърканите методи от 2014 г. и разсвириха старата хармоника за украинците - фашисти и терористи, които  разпъват невинни момчета. И никой дори не се опитва да разбере какво реално се е случило“, пише на страницата си във Фейсбук  Денис Казански, журналист, имигрант от Донецк и представител на Украйна в Тристранната контактна група за ситуацията в Донбас.

Самият образ на убито дете, който има голямо психологическо въздействие, реално преследва няколко цели. От една страна да  „дехуманизира“ украинските войници, като ги сравнява с „нацисти“ (фашисти), „терористи“, „мародери“. От друга страна - в очите на украинските граждани и международната общност да легитимира агресивните действия на Русия и нейното присъствие в Донбас. И не на последно място - да мотивират граждани да се присъединят към „милицията“ на сепаратистите екстремисти, които държат в напрежение и неизвестност хората в целия Донбас.

Новината за детето, убито от украински дрон, среща обаче особено сериозен отпор не само от властите в Украйна, но и от страна на ОССЕ. 

На 6 април Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна потвърди смъртта на детето . В нарочно съобщение се посочва, че то е починало в резултат на „експлозивни наранявания и множество рани от шрапнел“, който не е изключено да е свързан с представител на проруските сепаратисти. Няма обаче нито дума в информацията, че детето е загинало в резултат на удар на украински дрон. Освен това в доклада се казва, че селището Александровское, където е станал инцидента, се намира в неконтролираната зона на Донецка област. А според изчисленията на военнополитическият наблюдател Александър Коваленко трагичната случка е станала от разстояние 27 километра, каквото техните дронове не могат да покрият. Това е достатъчно основание да се мисли, че става въпрос за откровена манипулация, която подлага на съмнение направеното от милицията в НРД изявление, че дете е убито в неконтролирана от Украйна част от Донбас след атака на украински дрон. 

Очевидно и тази история е част дезинформационната кампания на Кремъл, в която постоянно се тиражират фалшиви новини за „неморалност“, „кръвожадност“ и „мародерство“ на украинските бойци, които нямат нищо общо с истина, а целят да дискредитират Украйна и легитимират присъствието на Русия в окупирания Донбас.