Как олигарските плячкосаха Русия – екипът на Навални пусна сериала "Предатели"

Създателите обаче странно оспорват тезата, че победа на комуниста Зюганов би означавала край на демократизацията

Във втората серия председателката на създадения от Навални Фонд за борба с корупцията – Мария Певчих, разказва за залоговите аукциони (заем срещу акции) и президентските избори през 1996 г.

„Темповете на катастрофалните за страната събития нарастват. Борис Елцин обявява, че се готви отново да  стане президент на изборите през 1996 г. Но да се направи това е невъзможно с чудовищно ниския му рейтинг, а за избирателната кампания са нужни много пари. Борис Березовски и други олигарси измислят схема, която ще позволи Елцин да остане на власт. В крайна сметка те получават контрол над най-ценните активи в страната.“ – се казва в епизода.

Проектът стана обект на доста критики в социалните мрежи от свидетели и участници в събитията от 1990-те години, както и от изследователи на този период, но срещна и вълна на одобрение. 

Във филма се напомня, че на „откраднатите избори“ алтерантивата на Елцин е комунистът Зюганов. Създателите му обаче правят спорния избор да се конфронтират с тезата, че ако Зюганов беше узурпирал властта, това би сложило край на възможността за демократизация на Русия.

Вече над 6 милиона зрители са гледали филма в YouTube.