Как скалъпиха мита, че руснаците са „щастлива“ нация

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

84 % от жителите на Русия се смятат за „щастливи хора“. Това показва анкета, осъществена през ноември от руския център ВЦИОМ, съобщава официозът "Росийская газета", цитиран от БТА.

Една трета от запитаните смятат, че повечето им близки и познати им са щастливи, а 13 процента - че повечето са нещастни. А половината жители на Русия са убедени, че щастливите и нещастните хора в обкръжението им са приблизително поравно, показват данните от проучването. 

Критериите, по които те определят своето „щастие“ са здравословното състояние, семейно положение и професионална реализация. Данните от анкетата показват, че 29% от хората във федерацията са доволни от своето здраве и от здравето на близките. 27 на сто са щастливи, защото имат семейство, а 20 % - защото са намерили подходяща работа. А 21 на сто от руснаците са доволни от живота си като цяло. 

Доказват ли наистина резултатите от социологията на ВЦИОМ, че руснаците са „щастливи“ или това е илюзията на „лузари и будали“?

Данните от подобни допитвания не бива да се тълкуват твърде оптимистично, предупреждават социолозите. Особено в ситуация на пандемията, която вече втора година е изправила света пред огромно изпитание – да опази здравето на хората и да спасява живото от коварната зараза, която порази милиони хора от всички краища на Земята. Трудно е да повярваме, че по отношението на здравето си руснаците могат да бъдат щастливи. Русия е сред страните рекьордьори по заболеваемост и смъртност и този факт няма как да бъде пренебрегнат. В свой пост анализаторът Игор Ейдман отбелязва, че населението на Русия ще се стопи за две години с 1 милион. А причината са влошеното здраве на нейните жители и жертвите, които взема ежедневно Ковид-19. В същото време управляващите в страната рязко са намалили средства за здравни услуги за 2022, които ще бъдат с 117 милиарда рубли по-малко в сравнение с тази година, въпреки четвъртата вълна на пандемията. 

От друга страна, ника не е розово и социалното положение на хората в Русия. Едва 20% се доволни от живота си като цяло, за сметка на цели 80% които са на противното мнение. И това е обяснимо защото за социално подпомагане (помощи, пенсии, семействата с деца) парите също ще бъдат намалени с 371 милиарда за 2021 година. А статистиката отбелязва, че заради остри социални проблеми, свързани с реалните доходи на хората и рязко свиване на потребителската кошница, жизнения стандарт на руснаците се влошава, като успоредно с това нараства смъртността заради липсата на адекватна медицинска помощ.

Освен това все повече руснаци не искат да живеят в Русия - към момента 22% биха емигрирали при първа възможност, показва проучване на "Левада център", цитирано от радио "Свобода". Това е най-високият показател от 2013 г. насам. Близо половината от заявилите желание да живеят в други страни са младежи на възраст от 18 до 24 години, а 33% са на между 25 и 39 години. А това се дължи на вътрешните проблеми на страната, които стават все по осезаеми за населението. А това е красноречиво доказателство, че не е щастливо, то живота, който има в Русия. Освен това все повече руснаци започват да се отнасят положително към Запада.

Тяхната неудовлетвореност се подсилва и от други негативни тенденции, каквито са изтезанията,  полицейският произвол, нарастване на броя на политическите затворници. Като прибавим към това превръщането на гражданите в обект на постоянен контрол и следене, всичко това едва ли може да бъде знак за спокоен живот, сигурност и благоденствие, които са важни предпоставки един човек да се чувства щастлив. 

Затова и отговорът „да“ на въпроса  "Щастливи ли сте?" изглежда по-скоро емоционален и спонтанен, отколкото реалистично да описва живота на болшинството руснаци днес. В този смисъл е и лаконичният коментар на психиатъра Вячеслав Тарасов, изследващ проблемите на масовото съзнание: „Нали няма как да отвърнеш на анкетьора, че си лузър и будала“.