Как София и Скопие ще отбележат 150 г. от рождението на Гоце Делчев?

Общо честване на годишнина от рождението на Гоце Делчев. Българският външен и македонският културен министър ще се поклонят пред гроба на легендарния войвода.

Междувременно съпредседателят на съвместната историческа комисия поиска замразяване на работата ѝ, а българското външно министерство отвърна с позиция, че тя продължава да бъде от основно значение за развитието на двустранните отношения.

"Ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение не би било толкова страшно, защото ние в продължение на 70 години сме в исторически конфликт с България. Замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години няма да означава нищо и в същото време може да позволи нещата да тръгнат напред", заяви проф. Драги Георгиев, съпредседател на историческата комисия за Северна Македония.

„Министрите на външните работи на България и Северна Македония споделят убеждението, че работата на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси продължава да бъде от основно значение за развитието на двустранните отношения. Нейната дейност е съществен елемент от прилагането на договора от 2017 г. и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров.

Кирил Петков и Румен Радев ще се включат в честванията в Благоевград.

„Министър Генчовска ще бъде заедно с министъра на културата на Северна Македония и съвместно ще почетат паметта на Гоце Делчев, а аз ще бъда в Благоевград заедно с президента също да поставим цветя. В момента Димитър Ковачевски е в Брюксел, така че го направихме на ниво министри“, заяви премиерът на България.