Военнослужещи от руските въоръжени сили отказват да атакуват района на Харков

Стратегическият ефект от настъплението е отклоняване на войски и техника от други критични сектори на фронта в Източна Украйна

Снимка: архив

Снимка: архив

Русия започна настъпателни операции по границата в района на Харков, за да привлече и консолидира украинските сили по тази ос и да даде възможност за настъпление в други райони на Източна Украйна. Такава е оценката на американския Института за изследване на войната (ISW). Сутринта на 10 май руските окупатори са започнали настъпателна операция по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и са постигнали значителни тактически успехи. Нашествениците вероятно провеждат началната фаза на настъпателна операция в северната част на Харковска област, която има ограничени оперативни цели, но е насочена към постигане на стратегически ефект - отклоняване на войски и техника от други критични сектори на фронта в Източна Украйна, се казва в коментара на ISW.

Междувременно стана известно, че военнослужещи от руските въоръжени сили отказват да атакуват района на Харков. Според партизанското движение ATESH, агент в един от мотострелковите батальони на 44-ти армейски корпус на руските въоръжени сили каза, че една от неговите части е отказала да започне нападение в района на Харков. Бойците от това подразделение са добре запознати с висококачествените укрепления на руско-украинската граница. Те станаха свидетели и на неуспешни диверсионни и разузнавателни операции на руските войски. „Когато бяха поставени нови знаци на оборудването с помощта на диамант с кръст и беше дадена заповед, част от батальона отказаха да изпълнят престъпната воля на командването. Никой не иска да отиде в една посока за никакви пари“, пише ATESH. (БГНЕС)