Какво научихме и какво не знаем още за коронавируса

Това разказва съвременната опера "Осем песни от изолацията"

В началото на 2020 г. коронавирусът потопи света в дълбока криза, която остави своето отражение и върху хората, и върху икономиката и бизнеса. Културният сектор пък като че ли беше най-ощетен, след като кина, театри, опери и др. бяха напълно затворени, а концертите отменени. И целият свят се промени, пишат Vesti.bg.

Невероятен документален филм, от ТВ платформата на EON, който ни връща във времето на пандемията, за да ни припомни, колко важен е общият опит, през който всички преминахме.

"Осем песни от изолацията" е опера, написана за един социално дистанциран свят. Диригентът Оливър Зефман поръчва оркестрови песни (постановки на поезия, писма, речи) на осем водещи композитори (сред които Томас Адес, Фрея Уейли-Коен, Хю Уоткинс и Джулиан Андерсън), за да очертае начините, по които локдаунът подкопа начина ни на живот, но и за да представи нова перспектива, свързана със социалната изолация.

Всяко произведение се изпълнява от различен изпълнител (сопраното Софи Беван, мецосопраното Сара Конъли и баритонът Андрей Кимач), на различни места по света. А заснемането изцяло става само с помощта на един смартфон.

Всеки сценарий акцентира върху самотата на изпълнителя. Тоби Спенс се сблъсква с нея в един лондонски апартамент, Софи Беван прекарва времето си със своето бебе в спалнята си, а Сара Конъли пък пее в празна църква.

Филмът е режисиран от Били Бойд.

Самият Оливър Зефман казва, че кризите често пъти са се явявали като катализатор за творците, за да разработват не само нови произведения, но и да откриват нови начини за създаването им.

Коронавирус пандемията направи невъзможни двете основни изисквания на повечето форми на изкуство - взаимодействието на артистите помежду им и това между артистите и публиката. 

"Вместо да се опитвам да пренаредя нещо, написано в друг контекст, почувствах, че е артистично наложително да поръчам нещо, което е много "от" и "за" тогавашната ситуация. Което пък от своя страна допринесе много за общия опит, от който всички почерпихме", споделя диригентът.