Кълъчдароглу: Ще се сбогуваме с Реджеп Ердоган по демократичен начин

Демокрацията определено ще дойде в тази страна, ще дойде свободата, заяви кандидатът за президент

Кемал Кълъчдароглу

Кемал Кълъчдароглу

Кандидатът за президент на Националния алианс и председател на Народнорепубликанската партия (НРП), Кемал Кълъчдароглу, гласува на втория тур на президентските избори.

В изявление след гласуването Кълъчдароглу заяви: "Приканвам всички мои съграждани да отидат до урните, за да може в тази страна да настъпи истинска свобода и демокрация, за да се отървем от авторитарната администрация. Защото това са избори, които се провеждат при много трудни условия. Бяха отправени всякакви заплахи и подмятания. Но аз вярвам в здравия разум на хората. И демокрацията определено ще дойде в тази страна, ще дойде свободата, хората ще могат да се разхождат спокойно по улиците на тази страна. И ще могат свободно да критикуват политиците. Изпращам ви моите поздрави и уважение. Казвам ви благодаря, че ви има", каза той.

По-рано пред германският всекидневник "Бил ам Зонтаг" опозиционерът потвърди намерението си да изпрати сирийските бежанци обратно у дома, ако спечели, но подчерта, че трябва да им бъдат предложени "човешки условия".

"Искаме те да могат да живеят в собствената си страна. Ще им построим къщи, училища и детски градини и по този начин ще ги върнем обратно. Това ще намали напрежението както за Европа, така и за нас", заяви Кълъчдароглу. Той увери, че в плановете му не влиза превозването на бежанци до Европа. "Нямаме намерение да ги изпращаме в Европа. Не искаме да създаваме проблеми, а искаме да ги решаваме чрез рационални политики", заяви опозиционният кандидат .

В същото време Кълъчдароглу отбеляза, че за създаването на "човешки условия" за бежанците ще са необходими и пари от ЕС. "Ще седнем и ще разговаряме с тях (европейците)", каза той.

Засягайки темата за провеждащите се в Турция избори, Кълъчдароглу изрази увереност, че ще спечели. "Ние ще спечелим и ще се сбогуваме с действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган по демократичен начин", заяви той.