Калин Димитров: Позицията за Украйна на правителството "Клета Коалиция" е позорна

Украйна има нужда от всеки снаряд 152 мм и 122 мм който може да получи

Калин Димитров

Калин Димитров

С отказа си да предостави боеприпаси и оръжия на Украйна българското правителство фактически помага на Русия, износът чрез посредници не е помощ – позицията на страната ни е позорна. Такава позиция изрази във Фейсбук експертът в областта на оръжията и отбраната Калин Димитров, който в момента е в Украйна.  

Публикуваме коментара му без редакторска намеса:      

Когато слушате оправданията на доскорошното правителство на "Клета Коалиция" по повод на това как всъщност помагали на Украйна и много имали желание ама...

С отказа си да предостави боеприпаси и въоръжените от военновременните запаси на БА,

нашето правителство фактически помага на РФ

1. Износът през посредници не е помощ, защото количествата са крайно ограничени, а производството няма такива обеми каквито са необходими.

2. Необходимите обеми "сега и тук" могат да бъдат само от запасите на МО. Всичко друго е гола вода и кал в ушите.

3. По този начин се постига и забавяне на процесите на модернизация в БА, защото оправданието "ми то ние си имаме" винаги работи.

4. С риск да ви скандализирам, като "мобилизационен резерв" всичкото това въоръжение е леко безсмислено. Защо? Защото средната възраст на тези, които имат макар и смътен спомен как се борави с подобни артилерийски системи при мобилизация ще бъде 40+ години. Средната!!!

5. Украйна има нужда от всеки снаряд 152 мм и 122 мм, който може да получи. Новите 155 мм системи все още не са в количества в които ще обезсмислят старите.

Така, че

за пореден път избрахме позора

И смъртта на украинските войници на фронта е на съвестта И на българските управници.

Клета Коалиция, клета територия, Клет Електорат.

Нищо - идват избори. И аз, и надявам се - и други хора, ще им го припомняме този факт.

Постоянно.

Ако искат да изкупят  вината си

нека инициират в НС изменение и допълнение на закона с който да дадете нужното на Украйна. Защото Клета Коалиция явно няма да я бъде.

А Украйна, която неизменно ще става все по-голям фактор в Източна Европа, ще ни го напомни по друг начин в бъдеще.

P.S. На тези, които ще се опитат да кажат "вземай каската и в Украйна" - от сега да кажа, че съм в Украйна и каската ми е с мен.