Калоян Методиев: Радев е единственият президент в Европа, който разби партийната си система и тръгна срещу народа в името на хаоса

Калоян Методиев

Калоян Методиев

"Ескалираща политическа криза, обществена апатия, завръщането на купения вот и неизвестна зима. Това са нещата според мен, които обрисуват моментната ситуация. На Борисов му помогна това, че има местна власт и очевидно е била мобилизирана до краен предел, за да може той да се върне на челна позиция. На Петков му помогна да заеме второто място или не му помогна кампанията, ударите, които се сипеха върху него персонално, върху партията по отношение на изборите, същевременно запазване на някакво прилично място. ДПС очевидно се радва на любовта на избирателите. Гледам, че правят мандати в Монтана, във Враца, във Видин – сериозни резултати, т.е. те стигат до сърцата на избирателите с политически послания. "Възраждане“ – разрушителната сила на българите, на част от българите си търси изразител. Там трябва да плюем, да правим, че сме срещу ваксините, а да се ваксинираме, да сме срещу еврозоната и срещу Европа, а същевременно да си държим сметките там. Помага им едно лицемерие и някакъв психологически феномен. За мен не може в Европейския съюз, в Япония, в Австралия, в САЩ хора, които живеят там и се ползват от системата, да наказват българите с подобно явление. БСП прави изцяло рационална кампания, с послания за социална политика, за младите, пенсии, доходи, с конкретни програми. Очевидно на политическата нива тия семена не поникват в момента. Не знам какво искат българските избиратели точно вече – казвам ви го като политолог, от 20 години и повече се занимавам с това, не ги знам какво искат". Това заяви политологът Калоян Методиев пред "Фокус".

"Аз предупредих, че Румен Радев е човекът, който вкара държавата в криза. Това е единственият президент в Европа, който разби собствената си партийна система и който тръгна срещу народа в името на хаоса и на едноличната власт. Така че за държавата не е полезно, но за президентския кръг очевидно кризата е търсена, клатенето на държавата е цел. Той като централен нападател в този мач свали и това правителство, което беше създадено толкова трудно. Сега да говори отново "Те, партиите, да поемат отговорност“, сякаш той е на някаква друга планета и те, партиите, народът, политиката са отдалечени от него. Размаза тези партии от критики, от политическо инженерство. В този парламент си вкара нова патеричка. А сега – "Правете правителство“. Така че ако това не е правене на един цял народ на балами, няма какво друго да е", каза още Методиев.

"Като гледам групичката, която иска оставката на Корнелия Нинова, си мисля, че е правилно. Това е еничарският корпус на същия този Радев, който разби държавата, който е обединен единствено от някаква злоба срещу нея и срещу ръководството на собствената си партия с идеята да я сваля. Не виждам никаква друга мисъл в главите на тия пишман професори, кметове, юристи видях, че има някои по медиите, освен това сваляне. Така че въобще не трябва да му се отдава сериозно внимание. Аз като страничен наблюдател бих направил следното – радикално бих се отървал от тази вътрешна опозиция, която обслужва чужди интереси, саботира собствената си партия на изборите, работи срещу нея, плюе по медиите от сутрин до вечер. И ако трябва да използвам една метафора: Е, как искаш да участваш в състезание по тичане, като имаш бетонни обувки? Е, няма как да имаш по-добър резултат. Тук въпросът е или-или.

"Борисов е объркан според мен. Осъзна какво е направил вечерта след изборите, защото пак се върна в изходна позиция – не е желан от никого, освен от ДПС и от Стефан Янев. Избърза със свалянето на кабинета, а няма план какво да прави с държавата оттук насетне. Един отговорен политик трябва да знае какво ще прави с държавата, с изборите в следващите месеци, в следващата година, най-малкото да дава хоризонт и стабилност. Според мен – и това е хубаво да стигне и до неговите уши – го използваха, подведоха го и го вкараха в още по-тежка ситуация. Стана част от чужда схема за контролиран хаос", категоричен е Методиев.