Замита ли служебният кабинет истината - предлагали ли сме български МиГ-ове на Украйна?

Калоян Методиев

Калоян Методиев

Калоян Методиев

Aмериканските власти арестуваха показно 21 годишния компютърен специалист Джак Тексейра от военновъздушните сили за теч на секретни военни документи. Момчето, пристранено към видеоигрите, особено след месеците изолация по време на Ковид епидемията, е живеело в отделен свят на тайни игрални стаи (групи затворени геймърски общности в интернет). Там именно пуска класифицирани документи от последните месеци. Качвал ги е и ги е коментирал с приятелите си. 

В документите се засяга и България: "На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна…“

Ден преди ареста на Тексейра у нас прозвуча:  "България никога не е заявявала, че ще дарява самолети МиГ-29. Ясно трябва да си направите извода колко са достоверни самите документи и колко са секретни (!!!). Най-вероятно са преработени документи (!!!)“. Думите са на служебния министър на отбраната Митко Стоянов в отговор на журналистически въпрос за автентичността им (12.04). 

Арестът е факт. Течът на документи също. Коментират се от световни сили. Тепърва ще се изяснява влиянието на случилото се. Темата е с глобален отзвук. Но това са големи работи.

Да се върнем на нашенските. В бързината, за да „заметат“ думите си и да „разкарат“ журналистите, от президентството допуснаха поредната грешка. Явно документите са автентични, а не преработени. Явно има арестуван за изнасянето им. Явно Митко Стоянов лъже българската общественост. Явно трябва да се върнем на изходна точка и отново да се питат Митко и президента: "Служебното правителство провеждало ли е разговори за даряване на своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна?“

И втори въпрос: затова ли сваляха месеци наред редовно избрано правителство? Само преди месеци Митко пускаше в социалните мрежи изрезки от документи, за да „доказва“ износ на оръжие за Украйна. Впоследствие се оказва, че изрезката е част от документ издаден половин година преди войната, от третото служебно правителство на Радев, и е за съвсем друго нещо. Явно ще се продължава с едни и същи номера. Само че ситуацията днес е различна. 

Новото е, че този път не се лъже българското общество, а вече и света. Митко е един от 31-те министри на отбраната на НАТО. В това си качество казва, че друга страна членка е арестувала невинен човек и е подправяла документи. Това вече е разговор на друго ниво. И с други последствия.