Камерън: Вече няма "напрежение и гняв" в отношенията ни с ЕС

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън заяви, че "напрежението и гневът" са изчезнали от отношенията между Обединеното кралство и ЕС, докато за първи път, откакто е външен министър, говори подробно за глобалната позиция на Обединеното кралство след Брекзит, съобщи „Гардиън“.

Камерън заяви пред колегите си от комисията по европейски въпроси на лордовете, че отношенията между Лондон и Брюксел са по-добри, отколкото са били от известно време, отчасти благодарение на рамката Уиндзор, договорена от министър-председателя, Риши Сунак.

Коментарите на Камерън бележат най-подробната му досега оценка на мястото на Великобритания в света, откакто се оттегли от поста министър-председател през 2016 г., и контрастират с прогнозите, които направи по време на кампанията за Брекзит, когато предупреди, че напускането на ЕС ще означава "оттегляне от света".

"Голяма част от горещината и гнева се дължат на отношенията", каза той пред членовете на комисията. "Сега тя е много по-функционална и мисля, че функционира добре", каза Камерън.

"Решихме да не бъдем член на ЕС, но можем да бъдем приятели, съседи и партньори. Правим така, че това партньорство да функционира възможно най-добре", добави първият дипломат на Обединеното кралство.

Той се стремеше да не критикува излизането на Великобритания от ЕС по време на първото си изслушване в комисия, откакто миналия месец Сунак го назначи за външен министър, въпреки че преди 7 години водеше кампанията за предотвратяването на Брекзит.

Той говори за ползите от напускането на ЕС, което според него е позволило на Великобритания да бъде "достатъчно голяма, за да има значение, но достатъчно малка, за да бъде гъвкава". Едно от тези предимства, каза той, е възможността да се сключи търговски пактове като Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство с Канада, Япония и още девет държави.

"Няма смисъл да напускаме и да не се възползваме от напускането", каза висшият дипломат.

Камерън обаче предупреди за риска от твърде голямо отклонение от европейските стандарти, което може да лиши Великобритания от достъп до пазарите на континента.

"Нека не се отклоняваме заради самото отклонение", каза той, говорейки конкретно за необходимостта да се поддържа достатъчно строг контрол върху защитата на данните, за да може да се търгува с ЕС. "Но ако има неща, които можем да направим, за да намалим бюрокрацията, да подпомогнем бизнеса, да помогнем на нашите предприемачи, нека направим тези неща."

Камерън също така призова политиците от САЩ и ЕС да приемат нови пакети за подкрепа на Украйна, като предупреди, че ако не го направят, това ще представлява "коледен подарък за Владимир Путин".

Републиканците в Конгреса блокират пакет от военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, като същевременно изискват отстъпки по отношение на имиграционната политика, а унгарският министър-председател Виктор Орбан пречи на европейския план за подкрепа в Брюксел.

"Най-добрият коледен подарък, който бихме могли да направим на украинците, е да приемем и двата пакета", каза Камерън.

На 14 декември британският външен министър обяви, че Обединеното кралство ще забрани на "екстремистки" израелски заселници да влизат в Обединеното кралство, като нарече "неприемливи" неотдавнашните прояви на насилие от страна на заселници срещу палестински цивилни граждани на Западния бряг.

По-късно той заяви пред комисията, че продължава да подкрепя решението за съществуването на две държави, въпреки неотдавнашните коментари на Ципи Хотовели, посланик на Израел в Обединеното кралство, в които тя се обявява против създаването на палестинска държава./БГНЕС