Камери снимали руския агент Федотов през 2015 г. в хотела, където е офисът на Гебрев

Русия започнала масирано да заличава следите на агента

Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев

Русия започнала масирано да заличава следите на агента, който през 2018 г. е засечен и при отравянето с препарата “Новичок” в Англия на бившия офицер от руското разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал, пише изданието “Белингкат”.

Стая номер 305 в софийския хотел “Орбита” е била наета през 2015 г. от агента на ГРУ, известен под псевдонима Сергей Федотов. Камери са заснели руснака и в автомобил на паркинга пред хотела, в който е бил офисът на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Това е установило съвместното разследване на българските и английските служби. То започна заради предполагаема връзка между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на руския агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Разследващите вече разполагат с видеозаписите. От кадрите се вижда и автомобил, нает от агента на ГРУ, който влиза в България под името Сергей Федотов. В същия хотел офиси има и отровеният бизнесмен Гебрев. Руснакът е прекарал внушително време вероятно в събиране на данни за всекидневните навици на българския оръжеен търговец. Според достоверен източник разследването вече било сигурно, че Гебрев е атакуван, а не се е натровил с инсектициди от рукола или кафето в дома си, каквато версия се появи преди месец. 

Предполага се, че атаката на руснаците е била заради война за пазари, категорични са вече разследващите. Едната версия, по която се работи, е сделка в Украйна за над милион евро. Тя станала малко преди през април 2015 г. Гебрев да бъде натровен с инсектициди.