Канада налага временна забрана за вноса на огнестрелни оръжия

Целта е да се ускори прилагането на правилата за контрол над оръжията

Канада съобщи, че от 19 август временно ще забрани вноса на огнестрелни оръжия с ограничен достъп, с което цели да ускори прилагането на правилата, предложени в законодателството за контрол на оръжията, обявено през май.

Забраната за внос ще остане в сила до влизането в сила на национално замразяване на огнестрелните оръжия, се казва в изявление на канадското правителство.

Канада има много по-строги закони за огнестрелните оръжия от Съединените щати, но канадците могат да притежават огнестрелни оръжия, при условие че имат разрешително, съобщи АФП. Ограничените или забранените огнестрелни оръжия, като пистолетите, също трябва да бъдат регистрирани.

Управляващото либерално правителство на министър-председателя Джъстин Трюдо представи законодателство за въвеждане на национално замразяване на продажбата и покупката на огнестрелни оръжия, наред с други мерки в пакет за контрол на оръжията, който все още не е преминал парламентарната процедура.

В момента канадският парламент е в лятна ваканция до септември.

"Обявената днес забрана за внос ще спомогне оръжията да останат извън нашите улици, докато работим за прилагането на законопроект C-21, намалявайки насилието с огнестрелни оръжия в непосредствен план", заяви в изявление министърът на външните работи Мелани Джоли. /БГНЕС