Канада ще върне на Германия и останалите 5 турбини за руския газопровод

Зеленски предупреди, че Москва ще го приеме като знак за слабост

Снимка: архив

Снимка: архив

Министърът на външните работи на Канада Мелани Жоли заяви, че Канада ще върне още пет ремонтирани турбини, използвани за доставка на газ за Европа, за да няма Русия оправдание да продължи да "използва като оръжие енергийния поток към Европа".

Въпреки че Украйна продължава да се противопоставя категорично на този ход, Жоли заяви, че Канада действа по искане на Германия.

"Това беше решението, което взехме", заяви Жоли пред канадската държавна телевизия "CBC". "Това е точно това, което Германия поиска от нас."

Канада върна една от шестте турбини, използвани от руския енергиен гигант "Газпром", но компанията отказа да я приеме, заявявайки, че иска документални гаранции, че оборудването не е подложено на западни санкции. Турбината се намира в Германия.

Германия и ЕС одобриха освобождаването на турбината и останалите пет, тъй като страните изпитват критичен недостиг на газ, след като Русия прекрати доставките в отговор на западните санкции заради войната си в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски се противопостави на връщането, защото според него Москва ще го възприеме като знак за слабост, съобщи анадолската агенция.

Канада обаче заяви, че руският президент Владимир Путин ще използва невъзможността за връщане на турбините като оправдание за намаляване на доставките на газ за ЕС. Путин ще обвини Запада и това може да подкопае европейската подкрепа за Украйна, твърди Отава.

"Канада не иска да дава каквато и да е форма на оправдание на Путин да продължи да въоръжава енергийните си потоци към Европа", заяви Джоли.

Русия намали доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" до 20% от капацитета си и заяви, че в края на август може да се наложи да спре доставките на газ за три дни заради профилактика.

Канадската компания Siemens е производител на турбините и е единствената, която може да извършва ремонти. /БГНЕС