Карадайъ гневен: Явно Борисов е казал на ГЕРБ да създава хаос и объркване с Изборния кодекс

Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

Явно Борисов е казал на ГЕРБ да създадат хаос и объркване с Изборния кодекс. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за промени в Изборния кодекс, които продължават в парламента.

Внимателно слушам дебата. И най-вече този дебат, който се води за машините за гласуване. Този дебат трябваше да се състои преди да се правят предложенията за промени, но не се състоя. Днес сме свидетели на това как има опит за налагане на един Изборен кодекс, който според нас е остъпление от честността, прозрачността и дмеократичността на изборите. С Изборния кодекс, убеден съм, и с всички промени ние в тази зала искаме едни следващи избори да се проведат в нормална среда, да бъдат честно, прозрачни, каза Карадайъ.

Има констатирани дефекти на изборния процес - огромният брой недействителни гласове, субективния фактор при броене на бюлетините, огромният брой грешки в протоколите. ГЕРБ твърдяха, че не бива да се елиминира възможността за хартиено гласуване, но всички знаят, че трябва да има обществен и граждански контрол на изборите. Каква е целта така набързо да се налага един Изборен кодекс без конструктивен дебат, най-вече за машинното гласуване. Ние вече имаме много опит по него, знаят се и дефектите от 2019 г, но от днешния дебат и предложените текстове не виждам желание за промени, продължи той. Щом и ние, и ГЕРБ искаме честни и прозрачни избори, искаме да улесним българските граждани, техният глас да бъде зачетен. На ГЕРБ най-вероятно председателят им Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос и за пореден път да има възможност за фалшифициране на избори, настоя Карадайъ. Той предложи дебатите в зала да се прекратят, за да може да се направят дебати по текстовете, но то бе отхвърлено.