Карадимов: МИР финансира изграждането на индустриална зона в Свищов с близо 27 млн. лв.

Ключов проект за икономическия растеж на региона

Росен Карадимов

Росен Карадимов

"Министерството на иновациите и растежа финансира изграждането на индустриална зона в Свищов с близо 27 млн. лв. Това е одобреният бюджет на проекта по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост."

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на работна среща в Община Свищов с кмета на града Генчо Генчев, областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков и представители на местния бизнес. 
В срещата участва и Деляна Иванова, и.д. председател на НС на Българската банка за развитие и представители на партньорите по проекта, съобщиха от пресцентъра на МИР.

По думите на Карадимов, изпълнението на проекта ще бъде ключово за икономическия растеж на региона, както и за задържането на младите в областта.

„Една от целите на Българската банка за развитие е да подпомага държавата в политики за преодоляване на регионални дисбаланси, каквато е политиката за изграждане на индустриални зони и паркове. С тяхното изграждане на практика започва реиндустриализацията на България. Гражданите на Свищов имат с какво да се гордеят, тъй като това е единственият град, който не е областен център и е класиран за финансиране за изграждане на изцяло общински индустриален технологичен парк. Убеден съм, че това ще бъде катализатор, който допълнително ще стимулира развитието на региона.“ - каза министър Карадимов.

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове Министерството на иновациите и растежа класира 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

На срещата бяха представени и възможностите за развитие на индустриалните зони и подкрепа за инвеститори по линия на МИР – чрез Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Фонда на фондовете и европрограмите, които Министерството на иновациите и растежа администрира. По време на разговора стана ясно, че ББР може да осигури предварителното финансиране за изпълнението на проектите, след като Министерският съвет одобри новата стратегия на банката, която й позволява да подкрепя публични инвестиции, изпълнявани с национални и европейски средства. /БГНЕС