Каракачанов: Намесването на шефа на пресцентъра на МО от "Правосъдие без граници" е провокация

Проверяваме случая, заяви вицепремиерът

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Поех ангажимент да проверя твърденията, че човек от Министерството на отбраната може да е замесен в разпространението на слухове в Сливен. Извиках Александър Урумов, който е директор на пресцентъра на МО. Разговаряхме един час и той ме увери, че няма нищо общо с този случай, заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира темата за истерията с децата в Сливен и твърдението на вицепремиера Томислав Дончев, че шефът на пресцентъра на МО е замесен в разпространяването на слухове, че социалните служби ще отнемат ромски деца.

"Аз нямам основания да не се доверя на Урумов, но ако се окаже, че казаното от него не е вярно, той ще си понесе нужното дисциплинарно наказание. За мен е провокация намесването на името на директора на пресцентъра на МО. Това е направено в един фейсбук пост на "Правосъдие без граници". Според мен позициите на Урумов, а и моите за Истанбулската конвенция са повод за тази атака. Според мен Томислав Дончев се е объркал. Той не е казал, че човек от министерството стои зад психозата. Той каза - говори се. Ще извършим необходимата проверка. Урумов изрази готовност да предостави всички свои канали за комуникации да бъдат проверени - телефони, фейсбук, скайп, вайбър. Има вероятност да се създава и интрижка между партиите в управляващата коалиция, все пак сме преди избори. В България винаги се случва едно и също преди избори - създават се интриги и подмолни игри. Ако се окаже, че моят служител наистина е провеждал този саботаж, той ще бъде уволнен", категоричен беше Каракачанов.

"Моята концепция за интеграция на циганите буксува, защото тази година имаше два пъти избори. Идеите ми не минават, защото веднага ни обвиняват, че това се прави предизборно. Аз съм категоричен, че така не може да се продължава. Не може едни хора да не си плащат данъците, да живеят само на държавни помощи, да изнасилват безнаказано. Всичко това води до едно обществено напрежение, което един ден ще ескалира и избухне. Това е моята цел - да успокоим обществото и тези хора да разберат, че законите важат за всички и трябва да се спазват от всички", каза още военният министър.

Той коментира и приетото днес решение на Министерски съвет за стартиране на преговори със Северна Македония и Албания за членството им в ЕС. "Това, което приехме днес, е една много добра позиция. България не може безусловно да изрази подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. За първи път българско правителство излиза с такава ясна и категорична позиция", завърши Каракачанов.