Кърби отхвърли възможността за примирие в Украйна

Според него това е неприемливо, защото само ще ратифицира придобивките на Русия

Джон Кърби, снимка: БГНЕС/ЕРА

Джон Кърби, снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента САЩ смятат примирието в Украйна за неприемливо. Това заяви координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в интервю за "Фокс нюз", цитирано от БГНЕС.

Кърби каза, че Вашингтон също се противопоставя на призивите за примирие след предстоящата среща между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин.

"Защото това (примирието) само ще ратифицира придобивките на Русия до днес и ще даде време на г-н Путин да подготви нови хора и да планира нова офанзива, когато му е удобно", заяви представителят на американските власти.

"Надяваме се, както казахме и преди, че президентът Си Дзинпин ще се обади на президента [на Украйна Володимир] Зеленски, защото смятаме, че Китай трябва да разбере украинската гледна точка“, добави служителят на Белия дом.

Кърби отбеляза, че Русия и Китай "без съмнение напоследък работят за повишаване на нивото на сътрудничество помежду си". "Китай не осъди нахлуването на Путин в Украйна, той все още купува руски петрол и други енергийни ресурси. Те, в крайна сметка, дадоха мълчаливо одобрение на действията на Русия, защото приеха руските твърдения, че това е някаква екзистенциална заплаха за Русия, че войната е по вина на Запада. Така че ще следим внимателно какво ще излезе от това посещение", добави представителят на Белия дом.