Кърби: САЩ ще направят всичко необходимо, за да защитят Южна Корея

Русия заплаши да въоръжи Северна Корея

Джон Кърби

Джон Кърби

Съединените щати ще направят всичко необходимо, за да защитят ключовия си съюзник Южна Корея, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) Джон Кърби, след като Русия заплаши да въоръжи Северна Корея, ако Южна Корея изпрати оръжия на Украйна.

Кърби подчерта, че изпращането на каквото и да е ново оръжие на Северна Корея няма да е от полза за никого, предаде Йонхап.

"Ще продължим да търсим начини да задълбочаваме и подобряваме този съюз, който имаме с Република Корея и към който се отнасяме сериозно", посочи той.

"Нашият ангажимент, нашето задължение да защитаваме Република Корея е желязно и Съединените щати ще продължат да правят каквото трябва, за да се уверят, че изпълняваме този ангажимент." - добави Кърби.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че Москва може да обмисли възможността да изпрати най-новите си модерни оръжия на Северна Корея, ако Южна Корея предостави военна помощ на Украйна.

Заплаха дойде, след като южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви в неотдавнашно интервю, че Южна Корея може да обмисли изпращането на нещо повече от хуманитарна помощ за Украйна, ако Русия извърши нови масирани нападения срещу цивилни граждани в Украйна.

Кърби заяви, че няма признаци за задълбочаване на военните отношения между Пхенян и Москва, но е категоричен, че предоставянето на какъвто и да е нов военен потенциал на Северна Корея само ще увеличи напрежението на Корейския полуостров.

"Ние твърдим, че това, което трябва да се случи на полуострова, е денуклеаризацията, деескалацията на напрежението", каза той.

Кърби отбеляза, че Съединените щати вече са оценили помощта, която Южна Корея е предоставила на Украйна, и това какъв вид помощ ще предостави Южна Корея в бъдеще зависи изцяло от страната.

"Мисля, че си струва да се отбележи - Република Корея вече е предоставила повече от 200 милиона щатски долара, мисля, че са около 250 милиона долара, хуманитарна помощ за Украйна. Те наистина са се активизирали. Освен това много ясно осъдиха агресията на Русия и застанаха начело на тази тема, за което сме им много благодарни." - коментира той. /БГНЕС