Д-р Сотир Марчев: Повече от 7500 крачки на ден не удължават живота

По-важно е не какво има в чинията, а дали го ядеш с настроение, твърди известният кардиолог

Д-р Сотир Марчев

Д-р Сотир Марчев

Важно е по празниците човек да не набляга толкова на храната, колкото на общуването. Празниците ни са дадени да се съберем с най-близките. Има твърда медицинска статистика, че колкото повече близки контакти имаш, толкова по-дълго живееш. Не просто контакти, а контакти с близки хора. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. Той даде един христоматиен пример. "В САЩ има две градчета - едното с италиански изселници, другото с германски. Градчетата са едно до друго, имат едни и същи вериги супермаркети, тоест ядат едно и също. Работят едно и също. Тези с немски произход живеят 5 години по-кратко от тези с италиански произход. Дълго време кардиолозите се мъчеха да си отговорят защо и единствената сериозна разлика, която са установили, е, че когато някой от италианците има рожден ден, веднага се събират най-близките, семейството, родата. Веселят се. Германецът там на рожден живее си чества празника самотен. Затова броят на близките контакти удължава живота. Затова по празниците човек да обърне внимание на най-близките си. Помага", заяви кардиологът.

Той даде още съвети за здравословен живот. Кардиологът напомни на българите, че трябва да бъдат внимателни с преяждането и да пазят здравето си. "Килограмите се трупат не между Коледа и Нова година, а между Коледа и следващата година. Как ще ни се отрази дадена храна, зависи от емоцията, от настроението, а не от самата храна."

Кръвното е хубаво да е под 140 на 90. "Ако е над тези стойности, трябва да иде на лекар. Ако е малко над 140 на 90, първото, което препоръчваме, е отслабване, движение и намаляване на солта. Ако това не помогне - лекарства." 

Пулс - от 50 до 100 удара в минута. Ако пулсът е под 50 или над 100, отново трябва да си обърнем внимание. Доц. Марчев подчерта, че цигарите са едно от нещата, които учестяват пулса.

Около 7500 крачки на ден. Повечето крачки над това не удължават живота, каза д-р Марчев.

Хората, които спят под 6 ч. на денонощие, имат сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. В противен случай се качват кръвно и килограми.

2 часа и половина тренировки седмично трябва да се отделят за умерена физическа активност.

Д-р Марчев съобщи и какви годишни профилактични прегледи за сърцето да правим. Какви трябва да ни бъдат лабораторните изследвания? Те са по скалата от 7 до 1, като прескачаме четворката. "Искаме на всеки човек гликирания хемоглобин да е под 7, кръвната захар да е под 6, общият холестерол да е под 5, лошият холестерол да е под 3, триглицеридите да са под 2, и добрият холестерол - HDO да е над 1. По новия рамков договор тези изследвания личният лекар вече може да ни ги даде.