КАС блокира заместването на забранения руски химн с патриотичната песен „Катюша“

Атлетите на Русия все още могат да участват под неутрален флаг, ако докажат, че нямат връзка с допинг

Върховния съд на спорта заяви в понеделник, че Русия няма да може да изпълнява патриотичната песен „Катюша“ на големи международни турнири, докато националният химн на страната е забранен заради допинг нарушения.

Припомняме, че страната през декември бе изхвърлена от международната сцена за две години поради финансиран от държавата допинг на Зимната олимпиада в Сочи през 2014. Атлетите й все още могат да участват под неутрален флаг, ако докажат, че нямат връзка с допинг. Миналият месец те предложиха да изпълняват „Катюша“ – песен, която доби широка популярност по време на Втората световна война, вместо националния химн на Русия на международни турнири в следващите две години.

В понеделник, базираният в Швейцария Спортен арбитражен съд (КАС) отхвърли предложението, цитирайки решението си през декември, в което се казва, че „Руският национален химн (или друг химн, свързан с Русия)“ ще бъде забранен на официални състезания. „Панелът на КАС счита, че „всеки химн, свързан с Русия“ се отнася за всяка песен, асоциирана или свързана с Русия, която включва и „Катюша“, каза говорител за АФП.

Композирана през 1938, „Катюша“ е химнът на възпоменание от победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия във Втората световна война – централен национален празник на Русия и причина за гордост на президента Владимир Путин с неговата армия. Текстът на песента е свързан с молитвата на млада жена – Катюша, която говори от края на реката на своя любим, който е напуснал, за да защитава своята „родна земя“. Песента, според някои експерти, е вдъхновила името на съветските ракети Катюша.