Катастрофи и закъсали шофьори - снеговалежите блокираха пътища у нас

Червен код за обилни снеговалежи и ниски температури е в сила днес за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. В почти цялата останала част на страната кодът е оранжев.

Комбинацията от дъжд, вятър и сняг се очаква да предизвика и поледици. Ще има и снегонавявания и преспи, което ще затрудни преминаването през планинските проходи.

Ограничения на движението има на автомагистрала "Хемус". Там мъглата и обилният снеговалеж предизвикаха катастрофа.

ТИР, управляван от румънски шофьор, блъска кола, в която са пътували петима души. Вследствие на удара ТИР-ът излиза от пътното платно и се отзовава в дерето. Инцидентът е станал в района на 17-ия километър. За щастие, няма пострадали.

Припомняме ви, че сутринта сериозна беше обстановката в Монтанско, където за кратко време натрупа над 5 см снежна покривка, стигна се до задръстване на Околовръстното на града.

На "Петрохан" също има снежна покривка, а снегорини почистват прохода. По-рано през деня там стана катастрофа между лека кола и снегорин. При инцидента няма пострадали.

В Северозападна България снегът вече създаде проблеми. В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница имаше километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

В обедните часове обстановката в Монтанско започна да се нормализира. Над 30 машини са почиствали в областта. Два снегорина са обработвали прохода „Петрохан”. От АПИ уверяват, че пътят е почистен и опесъчен. На прохода е станала лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали.

„Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обясни директорът на ОПУ-Монтана инж. Володя Вълов.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони на София - „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми - те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат.

Определени са предварително 56 точки на територията на столицата, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.

Междувременно силният вятър в област Бургас събори дървета и клони по главния път Бургас-Малко Търново. Едно от дърветата е паднало в близост до с. Граматиково, предаде БНТ.

От Областното пътно управление съобщиха за БНТ, че към момента пътищата са разчистени и няма опасност за шофьорите, които се движат в този участък. Навсякъде в областта вали дъжд, пътните настилки са мокри, но проходими. Към 16.00 ч обстановката в област Бургас е спокойна и няма затворени пътища за движение.