Катрин Колона ще ръководи проверката на Агенцията за палестинците за сътрудничество с "Хамас"

По данни на Израел, до 10% от персонала ѝ е на странта на "Хамас"

Катрин Колона

Катрин Колона

Бившият външен министър на Франция - Катрин Колона ще ръководи проверката на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) за участие в нападението на "Хамас" срещу Израел.

Твърди се, че разследването е разпоредено през миналия месец от Филип Лазарини, ръководител на UNRWA, преди публикуването на израелските разкрития за сътрудничество на служители на агенцията с терористичната групировка и последвалото масово оттегляне на дарители начело със САЩ и Обединеното кралство, съобщи „Гардиън“.

В резултат на това UNRWA е изправена пред голям недостиг на средства на фона хуманитарната криза в Газа. На 5 февруари Испания заяви, че ще предостави допълнителна помощ в размер на 3,5 млн.

Колона, бивш посланик на Франция в Обединеното кралство и изключително опитен дипломат, ще бъде подпомогната в разследването си от три скандинавски тинк-танка за развитие: института "Раул Валенберг" в Швеция, института "Хр Михелсенс" в Норвегия и Датския институт за правата на човека.

През миналата седмица израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че агенцията на ООН е била "напълно инфилтрирана" от "Хамас", който управлява Газа от 2007 г. насам.

По данни на Израел, до 10% от персонала са привърженици на "Хамас". Израелската страна поиска организацията да бъде разпусната.

Лазарини ще посети през тази седмица три държави от Персийския залив, за да събере подкрепа, след като донорите спряха финансирането, и предупреди, че ако финансирането не бъде възобновено, агенцията може да бъде принудена да прекрати дейността си до края на февруари.

UNRWA уволни 12-те служители, посочени от Израел като замесени в нападението от 7 октомври.

Съобщава се, че вътрешната проверка на ООН по конкретните обвинения на Израел се извършва паралелно от службата на ООН за вътрешен надзор. /БГНЕС