Казахстан иззе скъпоценни камъни за $230 млн. от племенник на Назарбаев

Нурсултан Назарбаев

Нурсултан Назарбаев

Антикорупционната агенция на Казахстан обяви днес, че е иззела бижута на стойност 230 милиона американски долара по случай, в който е замесен племенникът на бившия лидер Нурсултан Назарбаев, предаде АФП, цитирана от БНР. "В резултат на оперативно-издирвателни действия са иззети скъпоценни и полускъпоценни камъни на стойност 230 милиона долара, посочи агенцията в изявление. В него няма детайли за конфискуваните скъпоценности.

Агенцията обаче е потвърдила пред АФП, че камъните са открити в рамките на ново разследване срещу бизнесмена Кайрат Сатибалди, който е племенник на Назарбаев. Нурсултан Назарбаев (82 г.), управляваше централноазиатската бивша съветска република от нейната независимост през 1991 г. до 2019 г.

Сатибалди бе арестуван през март и обвинен в незаконно присвояване от националния телекомуникационен оператор "Казахтелеком" и "други престъпления, подкопаващи сигурността". През септември той бе осъден на 6 години затвор. Сатибалди е първият член на семейството на Назарбаев, който е арестуван.

Антикорупционната агенция съобщи още днес, че над $300 милиона, които той инвестирал в чужбина, "скоро ще бъдат върнати в бюджета на Казахстан". През януари 2021 г. над 230 души бяха убити при бунтове в страната, като причината за безредиците продължава да е обвита в мистерия. Сегашният президент Касим-Жомарт Токаев смята, че те са били резултат от заговор в чужбина, като "терористи" се опитвали да вземат властта. Той обаче не представи доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Оттогава Токаев, който се бори за преизбиране на изборите на 20 ноември, предприе действия за укрепване на властта си и за отслабване на влиянието своя предшественик Назарбаев. Столицата Астана, която бе преименувана през 2019 г. в чест на Назарбаев, си върна името през септември.