Казахстан: Купувачите на уран се отказват от Русия

Редица държави, в това число и САЩ се опитват да намалят зависимостите от руския обогатен уран

Казахстанската държавна уранова компания подготвя резерви за добив, тъй като търсенето се увеличава, включително от източноевропейските производители на електроенергия, които искат да намалят зависимостта си от Русия, предаде Блумбърг.

Някои ядрени централи в Източна Европа, които досега са се снабдявали с обогатен уран от Русия, търсят договори от 2025 г., заяви главният изпълнителен директор на „Казатомпром“ Ержан Муканов. Геополитическата несигурност променя потоците на ядреното гориво, което кара някои производители на електроенергия да създават запаси, каза той.

"Подготвяме резервите си за производство, за да можем да отговорим на пазарните заявки", каза Муканов в интервю в Астана.

САЩ са сред страните, които се стремят да намалят зависимостта си от обогатения уран от Русия, най-големия доставчик на ядрено гориво в света. Досега това не е било достатъчно, за да попречи на рязкото увеличаване на руския ядрен износ след нахлуването в Украйна, което увеличава приходите на Кремъл и затвърждава влиянието му върху ново поколение глобални купувачи.

Търсенето на уран се очаква да нарасне с около една трета до 2030 г., заяви миналата година Световната ядрена асоциация, позовавайки се на прогнозираното 16% увеличение на капацитета на реакторите. Казахстан, който произвежда над 40 % от световното количество уран, планира да запази производството си на стабилно ниво от около 22 000 тона през тази година.

"Прогнозираме увеличение на търсенето на уран, но не сме заинтересовани от експлозивен ръст на цените", каза Муканов.

„Казатомпром“ планира да открие трети експортен маршрут тази година, като доставя уран през едно от китайските пристанища, заяви изпълнителният директор. Понастоящем добивната компания изпраща атомното гориво през Русия и през Каспийско море до Черно море.

Нараства търсенето от страна на Китай, който търси уран за зареждане на планираните нови атомни електроцентрали и за увеличаване на собствените си запаси, каза Муканов. Целта на Китай е да има "непрекъснати дългосрочни доставки", каза той. /БГНЕС